Aquest divendres Puig-reig i Gironella homenatjaran a alguns dels veïns que van ser deportats a camps de concentració nazis després de la Guerra Civil. Ho faran amb la col·locació de Stolpersteine, "pedres que fan ensopegar", creades per l'artista alemany Günter Demnig. Seran les primeres que s'instal·laran a la comarca del Berguedà en dos actes que tindran lloc aquest divendres. A la 1 del migdia, al passeig de Cal Metre de Gironella i a 2/4 de 6 de la tarda, a la plaça de la Creu de Puig-reig, amb la presència, en els dos casos de l'artista Günter Demnig.

Els Stolpersteine són llambordes quadrades, de formigó, recobertes d'una fulla de llautó on es graven les dades de les persones empresonades i deportades als camps de concentració nazi. Aquestes llambordes es col·loquen al paviment de davant dels edificis on les víctimes van viure abans de l'empresonament o la deportació o bé en espais representatius dels seus municipis.

En el cas de Gironella es col·locaran totes juntes al Passeig de Cal Metre en record a Celestino Altarriba Busoms, Ramon Pujol Soler, Alfonso Sabaté Casellas, Lluís Pajerols Masforrol, Ramon Manubens Pregonas, Jaime Canals Viladomat i Roque Latrilla Casafont. El projecte s'ha treballat conjuntament des de l'Ajuntament de Gironella i l'IES Pere Fontdevila, per recuperar la memòria històrica del municipi i els seus habitants, així com retre homenatge a les víctimes, però també als supervivents dels camps de concentració, ha explicat Lluís Vall, regidor de Patrimoni.

Lluís Vall, remarca que arran del treball de recerca que s'ha dut a terme s'ha descobert que més gironellencs van ser deportats i empresonats, i que des del consistori es seguirà treballant per poder homenatjar i instal·lar més Stolpersteine en record a les víctimes en un futur.

Pel que fa a Puig-reig 12 persones rebran l'homenatge aquest divendres: Àngel Calsina Claret, José Canal Arderiu, Esteban Candaliga Candaliga, Esteban Flotats Caus, Enrique Garriga Riera, Clemente Girona Prades, Francisco Huch Berenguer, Juan Puigcercos Fígols, Ramon Sala Besa, Ramon Serra Gene, José Solé Canals i Joan Pous Viñeta. Tots ells veïns puig-reigencs que van ser deportats als camps de concentració. Alguns van ser alliberats i d'altres van morir als camps d'extermini. L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba i el regidor de Cultura, Jesús Subirats, recorden que era "un deute pendent" retre homenatge a aquestes persones per recuperar "la memòria històrica del municipi". En tot aquest procés, el consistori ha realitzat una tasca de recerca per saber si hi havia familiars vius d'aquests represaliats puig-reigencs i en l'acte d'aquest divendres, hi assistiran familiars de quatre dels homenatjats. L'acte serà a la plaça de la Creu a 2/4 de 6.

Stolpersteine

Stolpersteine en alemany significa pedra que fa ensopegar, i aquest és l'objectiu del projecte: fer aturar als vianants i interpel·lar-los a fer memòria. Günter Demnig, l'artiste creador dels Stolpersteine, barreja memòria i art per retre homenatge a cadascuna de les víctimes del nacional-socialieme i mantenir-ne viva la memòria.

Cada llamborda és única, i és realitzada a mà, fet que pretén contrastar amb l'extermini mecànic i indiscriminat del Tercer Reich. L'objectiu és fer present la memòria en l'espai públic i convidar als vianants a dedicar un pensament per la persona en concret a qui es dedica. Cada placa porta gravat el nom, la data de naixement, l'any que va ser arrestat, deportat, el camp de concentració, i el destí que va patir.

Actualment existeixen més de 50.000 stolpersteine a més de 21 països de tot Europa.