La pluja no ha pogut amb la tradició. Berga ha celebrat un any més la diada de Sant Marc. Desenes de berguedans han plantat cara al mal temps i s'han desplaçat fins al santuari de Queralt per complir amb la cita. Enguany, una festa amb menys afluència de persones. A banda de la pluja, avui és dia festiu a Berga -a diferència de la majoria d'anys- i hi han faltat molts dels infants i adolescents que habitualment pujaven a Queralt per participar de la festa.

Els berguedans però, han complert amb el vot de poble i desenes de persones han assistit a la celebració que ha estat marcada per l'aigua. Des de primera hora del matí una pluja persistent ha regnat a la ciutat. Això ha obligat a canviar el guió habitual de la festa: la coca i la xocolata, que es repartia a la plaça del santuari, s'ha repartit enguany des del porxo de just davant de la porta de l'església. I una altra imatge excepcional: els assistents han fet la cua a l'interior del temple i no a fora, per evitar mullar-se. Enguany, les xocolateres d'honor, encarregades de repartir l'esmorzar han estat Olga Torra, treballadora de l'Ajuntament de Berga com a recepcionista durant 34 anys, del 1984 al 2018; Angelina Vilella, artista i col·laboradora en l'organització d'esdeveniments de les àrees de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Berga; Justina Manubens i Rosa Ollé, col·laboradores habituals en les tasques de manteniment, promoció i difusió del santuari de Queralt.

La majoria de persones han arribat al santuari amb cotxe, amb el paraigües i ben abrigats. Els més atrevits, pocs, han pujat a peu tal i com marca la tradició. Entre els presents s'hi han pogut veure alguns dels regidors del consistori, també l'alcaldessa Montse Venturós i també diversos dels candidats a l'alcaldia de la ciutat a les properes eleccions del 26 de maig.

La celebració s'ha iniciat a primera hora del matí, amb la pujada en comitiva fins al santuari on s'hi ha celebrat la missa. Un dels grans absents ha estat mossèn Ramon Barniol, el capellà custodi de Queralt, que no ha pogut ser-hi per malaltia. El rector de la parròquia de Berga Marc Majà i mossèn Xavier Castelló han oficiat la celebració litúrgica amb menys assistents que habitualment, degut, també al mal temps.