L'agroalimentació al Berguedà serà el tema central de la Fira de Maig de BerguedàBerga, que manté el canvi de data al cap de setmana, en aquest cas, del 4 i 5 de maig al passeig de la Indústria. Amb la voluntat de donar continuïtat a la dinàmica iniciada fa quatre edicions, l'Ajuntament de Berga aposta un any més per dotar d'un eix central la mostra, enguany, el dels processos de producció alimentaris a la comarca.

El regidor de Promoció Econòmica del consistori, Francesc Ribera, destacava aquest divendres durant la presentació del certamen, la bona acollida i consolidació del canvi de dinàmica que va iniciar-se el 2016 amb la primera fira organitzada pel govern de la CUP. Amb l'objectiu de donar un nou impuls a la mostra de referència, s'hi va incorporar un eix «a partir de temes que creiem que ens fan diferents com a comarca i que ens defineixen com a col·lectiu». Després de centrar-se en la indústria de la fusta, l'economia circular i de fer una mirada al passat tèxtil i miner del Berguedà, enguany el protagonisme serà pel sector de l'agroalimentació.

L'espai central l'ocuparà una exposició Com fem el que fem feta a mida on s'hi detallaran els processos d'elaboració de catorze productes diferents que tenen pes al Berguedà. Així ho hadetallat Judit Pardos, de l'empresa Raiels que juntament amb Salvador Vinyes s'ha encarregat del contingut i el disseny d'aquesta mostra. «Ens hem documentat i hem contrastat la informació amb les empreses elaboradores del Berguedà», explicava Pardos, per donar a conèixer als visitants com les matèries primeres es transformen en aliments típics de la comarca: embotits, formatges, iogurts, cerveses artesanes, neules, galetes, pa, snacks, pèsols negre en conserva i bolets deshidratats. «Aquesta exposició serà la millor porta d'entrada a la zona d'estands dedicats a l'agroalimentació on s'hi combinarà la presència de grans productors de la comarca del sector amb la de petits elaboradors», ha afegit Ribera.

Paral·lelament, la fira manté la resta d'estructura habitual. «No desapareix res, sinó que mantenim els espais dels altres anys», dedicats a les entitats i institucions, la zona de nous expositors de la fira que es va incorporar l'any passat, l'espai per a l'automoció i la jardineria i també els marxants. Una de les novetats d'enguany és la incorporació d'un espai per a empreses de consum alternatiu, al capdamunt de la plaça Viladomat, on habitualment s'hi ubicava l'escenari d'actuacions dels centres esportius de Berga que s'ha traslladat a la part superior de l'avinguda del Canal. En aquesta edició també es potencia l'espai de gastronomia i música, a la zona central del passeig de la Indústria.

Un programa ple d'activitats

Més enllà de l'exposició sobre els processos productius del sector agroalimentari del Berguedà i de la resta d'espais d'exposició, amb més de dos cents estands i parades al llarg de tot el passeig de la Indústria, l'Ajuntament de Berga ha programat activitats paral·leles durant el cap de setmana del 4 i 5 de maig com espectacles d'animació infantil, concerts de diferents estils, actuació castellera, així com també una visita guiada sobre el passat industrial a la ciutat. Com sempre, diumenge tindrà lloc la trobada de cotes d'època.