Cs de Berga i Vox de Manresa han presentat sengles candidatures per a les eleccions municipals del 26 de maig amb un mateix candidat: Miguel Carmona Priego, que en la primera candidatura ocupava el lloc 16 i en la segona el 12. El PSC de Manresa ha comunicat aquesta duplicitat a la Junta Electoral de Zona (JEZ) de la capital berguedana i Ciutadans ha hagut de buscar un substitut per a aquesta persona, que és un independent resident al Pont de Vilomara que, finalment, no formarà part de cap de les dues llistes on apareixia.

La cronologia dels fets s'inicia el 28 d'abril poc després de les 7 de la tarda quan el PSC de Manresa comunica a la JEZ aquesta duplicitat. L'ens fa «les corresponents comprovacions al programa informàtic i no hi ha cap incidència sobre la dualitat». Representants de la JEZ de Berga es posen en contacte amb els de la junta de Manresa i comproven que «es tracta de la mateixa persona, atès que el DNI és el mateix». A 2/4 de 9 del vespre es requereix al representant de Cs a Berga que abans de 24 hores «esmeni la duplicitat, bé presentant un nou candidat a Berga, que necessàriament ha de ser un home per complir la paritat, bé presentant la renúncia a la seva candidatura de Vox Manresa». La Junta berguedana advertia que «en cas de no esmenar aquesta duplicitat la candidatura de Cs a Berga no podrà ser proclamada, atès que no hi ha cap suplent» a la seva llista. A 2/4 de 12 de la nit del mateix dia, la JEZ constata que no s'ha esmenat la duplicitat.

Els representants de Cs van demanar més temps per corregir aquesta duplicitat, atès que diumenge es van celebrar les eleccions generals i van argumentar que materialment no hi havia marge de temps per buscar solucions, ja que «la gran majoria de membres i assessors del partit són als col·legis electorals controlant el recompte de vots». La JEZ va donar un nou termini per solucionar-ho: dilluns 29 a les 11 del matí. Informava Cs de la necessitat que el nou candidat presentés la documentació requerida (una declaració jurada, l'acceptació de la seva inclusió a la candidatura de Berga i la fotocòpia del DNI) i advertia que «si no ho fa o la presentació no és correcta, no es podrà proclamar la candidatura de Cs» a Berga, segons consta a l'acta a la qual ha tingut accés aquest diari.

La JEZ es va tornar a reunir dilluns 29 i va comprovar que Cs havia esmenat la incidència presentant un nou candidat que «compleix els requisits que exigeix la llei». El nou candidat que ha trobat el partit taronja és Francisco Javier Heredero Esteban, segons figura a les llistes definitives del 26-M publicades al Butlletí Oficial de la Província (BOP) de Barcelona, aquest dimarts.

Pel que fa a Miguel Carmona Priego, ha passat d'anar a dues llistes de dos partits en dues ciutats, a no formar part de cap de les dues, ja que tampoc figura a la de Vox a Manresa. En el número 12 que ocupava ell hi apareix Ventura Alburquerque Hernández.

«Ha tingut una errada»

L'alcaldable de Cs a Berga, Juan José Olaya, ha explicat a Regió7 que Miguel Carmona Priego (resident al Pont de Vilomara del qual ha dit que és independent i que no milita ni a Cs ni a Vox) «ha tingut una errada però sense mala fe». Segons Olaya, Carmona «m'ha dit que no es va poder donar de baixa de la llista de Vox per falta de temps o per un oblit».

Tal com ja va informar aquest diari al seu dia, Ciutadans presenta una llista a les municipals de Berga per primer cop. La candidatura la integren persones de fora de la ciutat, de poblacions bagenques com el Pont de Vilomara i de la província de Barcelona.

El precedent del PP el 2015

El darrer precedent dels problemes que generen les llistes fantasma a Berga amb candidats duplicats o inelegibles va ser a les municipals del 2015 i va afectar el PP, que en aquells comicis va presentar 24 llistes a la comarca tot i tenir només un regidor a Berga. Inicialment la Junta Electoral li va anul·lar un integrant perquè no era elegible i, posteriorment, li van invalidar tota la llista perquè per substituir el primer membre proposat van posar-hi una persona que ja formava part d'una altra llista, en concret d'UPyD de Fer-rol. El PP va arribar fins al Tribunal Constitucional per poder presentar-se a Berga però l'alt tribunal no va estimar els seus arguments.

Enguany el PP ha desistit de presentar llistes fantasma i finalment ha pogut concórrer amb una candidatura a Berga i una altra a Gironella.