El ple de Berga votarà aquest dijous la proposta de conveni de traspàs de la gestió de l'hospital comarcal Sant Bernabé a la Generalitat que l'assumirà a través d'una empresa pública creada expressament Salut Catalunya central per aquesta finalitat. L'operació es podria fer efectiva aquesta tardor i suposaria blindar el caràcter públic del centre hospitalari de referència del Berguedà. Es faria efectiu així l'anunci fet a la ciutat el juliol del 2017 per l'aleshores conseller Toni Comín que ha arribat més tard del previst per l'aplicació del 155 a Catalunya per part del govern de Madrid, entre d'altres motius.

Montse Venturós, l'alcaldessa inhabilitada, ha explicat que aquest conveni preveu les condicions del traspàs del centre sanitari i es fruit del treball que s'ha dut a terme a través de cinc comissions que hi han treballat durant dos anys. El consistori farà la cessió patrimonial del sòl, immobles i equipaments tot i que la propietat continuarà sent de l'Ajuntament de Berga a la Generalitat. L'acord garanteix «el manteniment dels serveis assistencials i dels drets laborals dels treballadors» ha assegurat en la roda de premsa anterior al ple.

L'operació de traspàs també contempla l'extinció de l'activitat sanitària de l'organisme autònom local Fundació Benèfica Hospital Sant Bernabé a través del qual es continuarà gestionant el centre fins el dia que no n'assumeixi la gestió el Govern. Això passarà previsiblement aquesta tardor, segons les previsions de l'alcaldessa inhabilitada.

Un cop s'hagi aprovat el conveni es trametrà al Govern i els serveis jurídics corresponents hauran d'emetre sengles informes per avalar la cessió. Montse Venturós ha dit que els diferents ens del Govern que s'hauran de pronunciar coneixen aquest expedient entre d'altres raons perquè ja hi van treballar quan es preparava. Per exemple aquest seria el cas del conseller d'Economia i Hisenda Pere Aragonés que al seu dia va redactar els informes econòmics de l'inici d'aquest procés. Posteriorment, un cop completada la tramitació administrativa, es farà una proposta d'acord que haurà d'aprovar un Consell de Govern. Un cop ho hagi fet es produirà el traspàs.

Es crearà un consell d'administració en el que a més dels futurs gestors hi tindran representació l'Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà de manera que el territori «no perd potestat» sobre el centre. Tal i com ja era previst l'Ajuntament haurà d'assumir els 4,9 milions d'euros de deute històric.

Un cop aprovat el conveni tindrà una vigència de 4 anys prorrogables a 4 més per consentiment de les dues parts

Blindar l'hospital, el més important

Montse Venturós ha explicat que aquest traspàs «és de les coses més importants que hem fet durant aquest quatre anys de govern a Berga». Ha destacat que el traspàs blinda el caràcter públic de l'hospital i en garanteix el futur. «Suposarà millores per a la vida de les persones» ha destacat. Pel consistori suposarà acabar amb una anomalia com era que l'Ajuntament -que no té competències- hagués de gestionar un hospital. «Hi ha una regidora que dobla el nombre de treballadors i el pressupost del propi ajuntament» amb la càrrega de treballa i dedicació que implica, ha destacat Venturós. «A partir d'ara aquestes hores es podran dedicar a coses com promoure la salut i la prevenció de malalties».

L'alcaldessa inhabilitada que ha portat directament aquesta operació ha volgut agrair l'esforç de les persones que l'han fet possible destacant el que va ser conseller Toni Comín, l'exdirector del Cat Salut David Elvira i Marta Chandre, sotsdirectora del Servei Català de la Salut.