La Coral Estel segueix potenciant la cultura al poble de Gironella. Després de portar a l'escenari ja fa quinze anys Estel Irish Pub, una obra on els integrants de la coral escenificaven l'ambient que es viu en un pub irlandès i que va tenir un gran èxit entre el públic gironellenc, ara la coral aposta per un nou projecte, que en aquest cas lliga les tradicions que hi havia a les tavernes de casa nostra a final del segle XIX amb un repertori tradicional de cançons catalanes i refranys.

Per fer-ho, la coral presenta La taverna de l'Estel, una obra que s'estrena avui a l'Església Vella de Gironella i que també han programat per als propers 19 de maig i 1 i 2 de juny. La funció dels dissabtes serà a les 8 del vespre, i els diumenges a les 6. Els espectadors faran un viatge en el temps i entraran de ple en el muntatge, ambientat en una taverna el 1898. A mesura que arribin a aquesta taverna, el públic s'asseurà en taules petites que tindran al centre un porró de vi o de refresc, que podran omplir tantes vegades com vulguin amb la intenció que els espectadors vagin bevent durant tot l'espectacle i passin una bona estona.

Per aconseguir que els espectadors passin la tarda xerrant i gaudint de l'obra, aquesta està estructurada en dues parts. En la primera, els actors representaran i cantaran peces relacionades amb la temàtica del beure, amb el joc i amb el clero. Per introduir les diverses temàtiques, els actors no ho faran a través d'un diàleg, sinó que lligaran les diferents temàtiques a través de l'expressió de refranys que tinguin relació amb la temàtica que es tractarà a continuació, o entre les cançons d'una mateixa temàtica. D'aquesta manera, la coral també compleix l'objectiu de mantenir vius els refranys populars.

Pel que fa a la part musical, la Coral Estel vol donar a conèixer el repertori tradicional, ja que aquest sempre ha estat «el parent pobre del jazz o la música clàssica», com afirma Joan Alsina, director de la formació. La gran majoria de les cançons que es cantaran i es ballaran tindran un to còmic, ja que l'objectiu final és passar-s'ho bé i riure. «És cert que algun dels temes pot portar certa polèmica perquè les lletres són descarades, però esperem que la gent entengui que es fa en to de broma», afirma Alsina.

Entre els diversos blocs, a més, la coral escenificarà algunes peces que cal destacar: en primer lloc, una sardana curta perquè la gent s'animi a ballar; just abans del final del primer acte interpretaran les Corrandes de Gironella, com unes garrofes musicals que critiquen la gestió del poble en els últims temps; i finalment també es ballarà La clavellinera i el Contrapàs d'Andorra, una melodia semblant al Tirabol de la Patum que, juntament amb dues cantades finals, «ajudarà a concloure l'actuació amb bon humor i amb to festiu», conclou Alsina.

Les entrades es poden comprar a Cal Pasqual i tenen un preu de 10 euros, que inclou l'espectacle i el porró que hi haurà a cada taula amb el qual els assistents podran beure durant tota la tarda.