En els primers 5 mesos d'aplicació de la recollida de residus del porta a porta a 12 municipis del Berguedà, el seu índex de reciclatge s'ha més que triplicat i ha passat del 30% al 83%, segons les dades que van fer públiques ahir Xavier Francàs, conseller de Medi Ambient, i Josep Lara, president del Consell. Els municipis que apliquen aquest sistema són els més poblats de la comarca: Bagà, la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerda-nyola, Cercs, Olvan, Casserres, Puig-reig i Gironella, que el van implantar el 14 d'octubre, i Berga, Avià i Vilada, que van començar el 4 de novembre del 2018.

Comptant des del 14 d'octubre s'han recollit en aquests 12 municipis 1,3 tones de fracció orgànica, 477.130 quilos d'envasos; 406.230 de paper i cartró; 450.720 de vidre i 565.310 de resta amb un percentatge global de reciclatge del 82,83%. Del total de residus reciclats fins al 42% corresponen a la fracció orgànica; un 17% a residus sòlids (els que van a l'abocador), un 14% de vidre, un 14% d'envasos i un 12% de paper. D'aquesta manera, si fins abans de l'aplicació de porta a porta en un mes mitjà es podien abocar a l'abocador de Font Ollera 1,2 tones, ara aquesta xifra ha baixat dràsticament fins al mig milió de quilos.

Xavier Francàs va dir que el nou sistema funciona perquè s'ha passat d'un nivell de reciclatge molt baix del 30% (un dels baixos de Catalunya) a situar-se l'abril d'enguany en el 83%, tot i que el març va superar el 85%. «L'èxit del porta a porta l'hem d'atribuir a la població, si els projectes són clars la gent respon». Les dades de com està funcionant el nou sistema de recollida de residus en 12 pobles del Berguedà «ens situen a un nivell de referència» que ha fet que representants d'altres poblacions catalanes i de l'Estat vinguin a la comarca per veure com s'està aplicant aquest model.

Un altre fet que va destacar Francàs és que els ciutadans reciclen bé l'orgànica i dipositen al cubell estrictament el que hi d'anar. Per això s'ha detectat un nivell d'impropis (materials que no haurien d'anar a la bossa de l'orgànica) en un ínfim 0,25%. «És espectacular», ha assegurat el conseller Francàs.