La jove berguedana Anna Saus Torner, de 17 anys, veïna de la Valldan i alumna de l'institut Guillem de Berguedà, ha estat premiada amb la borsa d'estudis que impulsa l'Associació Berguedana de Folklore Total. Saus, amant dels acordions, ja que el toca i té acordionistes a la família, va plantejar a l'institut fer el seu treball de recerca sobre aquest instrument i els acordionistes que hi ha al Berguedà, un dels objectius que l'entitat cultural havia destacat a les bases de la seva borsa d'estudis, que s'ha convocat per quart any consecutiu.

Saus ha explicat a Berguedà Setmanal com ha evolucionat la seva recerca. «Em vaig centrar en la història i els tipus d'acordions, però el que vaig trobar més interessant va ser la recerca sobre els acordionistes. Vaig fer tretze entrevistes a acordionistes del Berguedà de diverses edats i que tocaven diferents acordions, a més d'Artur Blasco, que és d'Arsèguel, perquè va tenir un paper molt important en la recuperació de l'acordió diatònic a Catalunya».

Anna Saus va anar a casa de cada acordionista i va enregistrar les entrevistes en vídeo. Explica que «els vaig fer preguntes més tècniques però també de més personals: com has après a tocar, què és per a tu l'acordió... Va ser molt divertit. Els més grans van dir que en van aprendre d'oïda i van parlar de grans acordionistes com Tosquiets o Jaumet Xic. De les entrevistes destacaria la de Camil Sabata, un senyor gran que fa molts anys que es mou en aquest món i el toca des de petit. Vaig anar a casa seva i tenia molts acordions. Em va explicar moltes anècdotes».

L'acordió és un dels instruments que desenvolupen més el vessant social. Saus comenta que «no hi ha gaires trobades de guitarristes, en canvi d'acordions n'hi ha moltes, hi va molta gent i és una manera de fer amics».

Sobre la utilització, explica que «l'acordió cromàtic, el de teclat, el toquen persones més grans, en canvi el diatònic, el de botons, hi ha molt jovent que el toca i que n'aprèn. Crec que el nord del Berguedà i el Pirineu en general és on està més arrelat».

Potenciar la tradició

Saus troba molt bé aquesta iniciativa de la Berguedana de Folklore Total «perquè són qüestions que cal donar a conèixer, tant pel que fa a l'acordió com en els altres aspectes musicals relacionats amb el Berguedà».

El divendres 10 de maig passat, al casal cívic de Berga es va fer la presentació d'aquest treball, acte al qual va assistir la majoria dels acordionistes entrevistats i on l'Anna va exposar la feina feta.

La secretària de la Berguedana de Folklore Total, Maria del Agua Cortés, ha explicat a aquest diari que «la idea de convocar una borsa per a treballs de recerca als instituts de la comarca va sorgir en una reunió de l'entitat i es va parlar amb el Centre de Recursos perquè ho coordinés. La borsa està dotada amb 500 euros. Aquest és el quart any que ho fem i els tres primers va quedar deserta».

L'any passat hi va haver dos joves que es van presentar i al final la mereixedora del premi va ser Anna Saus pel valor de les entrevistes que va fer, la recerca i les vivències dels acordionistes. «Un treball que ha fet amb molta cura, amb estimació», reconeix.

Cortés comenta que «el que volem és que facin un treball de recerca sobre la música tradicional i vam proposar diferents temes, com els balls de cascavells, el cançoner popular o els acordionistes tradicionals, entre d'altres».

Maria del Agua Cortés explica que l'objectiu de l'entitat és continuar convocant la borsa i comenta que «actualment estem fent una recerca de les danses típiques del Berguedà que es ballen o ballaven a la zona. Hem recopilat 54 danses, de les quals hem reescrit les partitures i hem dibuixat com es ballen. Ben aviat ho presentarem publicat en dos volums. El primer sortirà el proper mes d'octubre i el segon, la primavera-estiu de l'any vinent».