Millorar la imatge dels pacients de càncer de mama amb la recuperació de l'arèola del mugró gràcies a la realització d'un tatuatge a la pell. El Berguedà serà pioner en oferir als afectats oncològics sessions de tatuatges que permetrà als pacients recuperar «la naturalitat del seu cos i sanar-se psicològicament sentint-se més còmodes amb ells mateixos».

Així ho han explicat aquest dilluns la tatuadora Mireia Ortega, i Aurora Rodríguez, presidenta de Ginkgo, l'Associació de Persones Afectades de Càncer del Berguedà a Roy's Tattoo, l'estudi de Roger Canal. L'entitat, gràcies als diners recollits per la venda de roses solidàries de Sant Jordi i al donatiu de l'entitat puig-reigenca Sense Por -avui amb la representació d'Anna Altimiras- acostarà al Berguedà aquesta tècnica que tot i que comença a incloure's al sistema públic de sanitat, encara no és prou coneguda, i utilitza el sistema de la micropigmentació i no la del tatuatge que és més efectiva.

La tatuadora Mieria Ortega, que treballa a Barcelona, destina una part de les seves hores a aquest projecte social. Després de formar-se, realitza sessions de tatuatge a pacients de càncer de mama a Barcelona i Madrid. Ara, la iniciativa arriba al Berguedà. «Hem parlat amb les associacions d'afectats de càncer de les comarques centrals i no tenim constància que a hores d'ara s'estigui oferint aquest tractament», explicava Aurora Fernández. Aquesta setmana iniciaran les sessions de tatuatge oncològic les dues primeres pacients -una de Berga i una de Gironella- però l'objectiu és que la xifra creixi i que les sessions es facin de manera periòdica a la seu de Roy's Tattoo, que cedeix el seu responsable, Roger Canal. El cost dels tatuatges per als pacients és zero, ja que el projecte es finança gràcies als diners de campanyes solidàries que serviran per pagar el material i el desplaçament de la tatuadora. Les hores i el local van a càrrec dels col·laboradors a la iniciativa.

Procés especialitzat

Ortega ha explicat que el primer requisit per a iniciar aquesta recuperació de l'arèola del mugró és tenir el consentiment de l'oncòleg o del cirurgià especialista «que ha de garantir que no hi ha cap perill per al pacient». En aquest sentit, va especificar que el tatuatge «no és cap cura, sinó un element purament estètic i de suport moral i d'autoestima per als pacients». Tot i que principalment el públic objectiu són dones, ha recordat que també hi ha un 1% d'homes que pateixen càncer de mama.

«El procediment que se segueix és el mateix que si es realitzés un tatuatge», ha relatat Ortega, «però tenint en compte que s'ha d'anar molt més alerta perquè la pell és molt més delicada si el pacient s'ha sotmès a operacions i a tractaments agressius com la quimioteràpia o la radioteràpia». La tècnica que s'utilitzarà amb els pacients del Berguedà és la del tatuatge que amb menys sessions i menys mesos de cura permet aconseguir un resultat més bo que el de la micropigmentació, que al cap d'un any deixa de tenir efecte «perquè el color que s'ha impregnat a la pell es degrada».

Els tatuatges oncològics permeten crear una arèola implantant pigment a la pell que envolta el mugró i es poden practicar després de la reconstrucció mamària de les pacients de càncer de pit. També pot servir per minimitzar l'aparició de les cicatrius o per restaurar una arèola a un color i forma d'aspecte més natural.

Gingko obre les portes a les persones que vulguin rebre el tractament o tenir informació a posar-s'hi en contacte a través del telèfon 696 07 48 12.