Les maces de lluïment protagonitzaran un salt especial aquest dijous de Corpus, dia 20 de juny. Vuit dones faran un salt per tal d'homenatjar a les pioneres que el 29 de maig del 1960 van fer el que es considera el primer salt femení de la festa encara que l'haguessin de fer d'amagat perquè a l'epoca la presència de dones a la comparseria no existia.

Per tal de commemorar aquella efemèride de la qual enguany fa 60 patums, tornaran a saltar vuit dones tal i com han anunciat fonts de les maces. El salt el faran Maria Casals, Carme Cuartielles, Ariadna Cortina, Vanessa Mora, Anna Canals, Marta Novellas, Ramon Riu i Meritxell Sala Trullàs que s'escau que és la néta de Joan Trullàs que va composar la música de les maces que es va estrenar el 1963 .

En un comunicat, fonts de les maces que estan en ple procés per reivindicar-se com a colla pròpia, han explicat que «volem reivindicar la figura de les dones tant en la Patum com en la pròpia comparsa de les Maces, i alhora fer un homenatge, a aquestes primeres vuit dones que van protagonitzar, l'any 1960, el salt de Maces de lluïment».

El diumenge 29 de maig de l'any 1960 forma part de la història de la Patum. Aquell dia, Isabel Cardona; Rosaura Bonet; Mercè Barniol; Benita Badia; Maria del Carme Ribera; Paquita Rosset; Maria Rosa Subirana; i Elisenda Rota van protagonitzar un salt de Patum de lluïment inèdit. Aquella fita va obrir la porta perquè les dones s'anessin introduint dins de la comparseria patumaire. Aquelles pioneres van ser homenatjades el 2010 quan se'ls va fer un reconeixmenet especial al consistori durant l'acte d'entrega dels títols de patumiare d'honor

Fonts de les maces han recordat que «molt poca gent va conèixer la veritable identitat de les protagonistes del salt mentre aquest es feia. En general, les fèmines no tenien representació a les comparses i aquest fet va tenir un fort impacte que va sorprendre la majoria de berguedans »

Fonts de la colla de la maces han reivindicat que «les dones hi han participat activament i sempre han tingut una presència i pes important en la comparsa». De fet, la representant oficial de les maces és una dona, Maria Casals. Tot i que oficialment les maces continuen formant part de la colla de vestidors de plens, es troben en negociacions per aconseguir la seva independència tal i com ja va explicar aquest diari al seu dia.

Una dona al capdavant

En declaracions a Regió7 Maria Casals ha explicat que «sóc la representant oficial de les maces perquè em van votar en un procés obert» mesos enrere. Per bé que admet que «formalment encara som la colla dels vestidors de plens i maces». Casal ha aclarit que «el nostre objectiu no és anar contra ningú, no tenim res contra els plens». La única pretensió de les maces és que se'ls reconegui la seva voluntat de ser una comparsa independent i gestionar (com ja fan) els salts de lluïment de dijous i diumenge de Corpus al migdia i els de la nit a la plaça de Sant pere. «Vole que i hagi el millor funcionament» ha explicat, apuntat que com a comparsa de ple dret «podríem fer més coses».