El Gremi d'Hostaleria del Berguedà ha demanat a l'Ajuntament de Berga que controlin que no hi hagin establiment il·legals per Patum a Berga ja que els suposen una competència deslleial. Es tracta d'una problemàtica recorrent de fa anys que no s'acaba de resoldre mai i que afecta els interessos d'aquest sector.

El Gremi d'Hostaleria del Berguedà denuncia que durant les festes del Corpus a Berga obren establiments que venen begudes i menjar sense estar degudament legalitzats. En un comunicat exposen que «aquests establiments s'aprofiten de la festa de Patum convertint-se en competència deslleial ja que no paguen impostos ni tenen les despeses que té un bar legalitzat i poden vendre el producte a uns preus molt per sota dels establiments que lluiten cada dia per a poder tirar endavant el seu negoci». En el mateix comunicat asseguren que «sabem que és difícil acabar amb aquestes pràctiques perquè aquestes persones s'aprofiten d'un buit legal». I és que immediatament abans de l'inici de la festa demanen un permís al consistori que no pot resoldre la petició i l'establiment funciona durant els dies de la festa i tanca immediatament després. Amb tots, els professionals del Gremi d'Hostaleria i Turisme del Berguedà demanen a l'Ajuntament «que faci tot el possible per perseguir aquests establiments que, a part de ser il·legals, donen molt mala imatge tant a la festa com a la ciutat».

Pere Gendrau, membre de la nova junta del Gremi ha indicat a Regió7 que «algun marge de maniobra hi ha d'haver perquè sinó a totes les festes de Catalunya ens trobaríem amb locals i garatges oberts venent productes sense llicències». Gendrau ha indicat que tot és millorable però que en el cas de Berga «trobem molt anormal que durant tants anys passi això i de forma repetida». Ha posat com a exemple un local situat al carrer dels Àngels (a pocs metres de la plaça de Sant Pere on se celebra la Patum), que «durant l'any està per llogar i arriba el Corpus i allà s'hi venen llaunes amb la mala imatge que això dona». Un problema que s'accentua amb la venda ambulant de llaunes

Per la seva banda, Francesc Ribera el regidor de Governació en funcions ha recordat que aquesta és una problemàtica que s'ha tractat en nombroses ocasions amb els representants del sector i que s'han fet reunions amb responsables dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local. «Saben des del primer any» que acabar amb aquests establiments «és pràcticament impossible». Ha indicat que la policia municipal farà com «fa cada any» tasques de control perquè no hi hagi establiments oberts il·legament. I actuar si se'n detecten.

Més comunicació amb l'Ajuntament

Més comunicació amb l'Ajuntament

El Gremi d'Hostaleria del Berguedà ha demanat més comunicació amb l'ajuntament de Berga per evitar que es posin en marxa campanyes com la de Patumaigua (el consistori regalara 15.000 aigües i muntarà tres dies una barra sense alcohol on servirà còctels de fruites naturals a 1 euro) i tinguin la informació abans que surti als mitjans. «Entenem que aquesta iniciativa s'emmarca dins d'unes recomanacions que venen de la Generalitat per tal de fer passos cap a unes festes populars més sanes, frenant el consum d'alcohol i altres substàncies addictives». El gremi «aplaudim aquesta campanya que representa una millora per la salut pública que ha de prevaldre sempre sobre els interessos econòmics». «Sí que és cert que potser ha fallat una mica la comunicació per part de l'Ajuntament cap als establiments d'hostaleria de Berga i per aquest motiu entenem el malestar d'algunes persones però estem segurs que tot això millorarà de cara als propers anys».