L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Berguedà ha demanat que el govern del Consell Comarcal sigui per a partits independentistes i exigeix que no es pacti amb partits favorables al 155, és a dir, amb el PSC.

L'entitat ha emès un comunicat on exposa que el Consell «ha d'estar en mans independentistes» i que «no s'entendria d'altra forma» després dels resultats del 26-M. Dels 19 consellers, el PDeCAT n'ha obtingut 7, ERC 6, la CUP 3, els independents 2 i el PSC 1.

Les 18 assemblees territorials del Berguedà reclamen que JxCAT, ERC i la CUP facin un acord per materialitzar un govern comarcal que «deixi al marge qualsevol formació que empari la repressió i la intervenció de les nostres institucions».

Fonts de l'ANC Berguedà «exigim responsabilitat i coherència a les candidatures independentistes; que siguin conscients que la situació actual del país requereix l'esforç per teixir la unitat d'acció independentista; que no es pot pactar amb aquells que lideren la repressió i ens neguen el dret a l'autodeterminació», han exposat en un comunicat.

En el darrer mandat el grup comarcal del PDeCAT ha governat al Consell Comarcal del Berguedà amb Demòcrates i també en coalició amb el PSC.