L'Ajuntament de Berga vol esdevenir «punta de llança» per aconseguir que els nens de menys de 10 anys puguin participar en comparses del foc de la Patum i en altres festes. Enguany això no ha estat possible i l'alcaldessa Montse Venturós reclama una llei pròpia que tingui en compte les especificitats de les diferents manifestacions culturals a les quals afecta. Així ho va demanar ahir en la valoració final de la Patum.

Tal com ha informat aquest diari, a la Patum Infantil d'enguany els angelets de menys de 10 anys no van poder fer la seva feina de creuar enmig del rectangle del salt de les maces i només van poder ser-hi al final, un cop ja havien petat els fuets. Durant els salts van haver de romandre amb el tabaler. «Trobem que és un greuge», atès que el foc té un paper central en la Patum. L'alcaldessa Venturós va criticar que les directives europees «desconeixen la cultura del foc, la tradició mediterrània».

En els darrers anys l'Associació de la Patum Infantil ha reclamat que no es consideri la festa pirotècnia sinó tradició i cultura. L'alcaldessa ha indicat que la Patum, una festa que el 2005 va ser reconeguda com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, «ha de tenir una regulació pròpia» que permeti mantenir-ne els costums i la idiosincràsia. «Ningú ens pot dir com hem de fer la festa». L'alcaldessa de Berga aposta perquè hi hagi una unió de les festes del foc que es fan a Catalunya i als Països Catalans perquè es canviï la normativa.

Justament, diumenge de Corpus, després de la Patum de lluïment, la consellera de Cultura, Maria Àngela Vilallonga, va explicar que estava al cas de la problemàtica del foc a la Patum Infantil. La consellera va beneir la decisió d'allunyar els àngels del foc i acostar-los a les maces un cop haguessin petat, però es va comprometre a estudiar totes les possibilitats per adaptar la llei, per bé que va demanar paciència.

D'altra banda, l'alcaldessa Montse Venturós, ahir, va tornar a posar damunt la taula una vella assignatura pendent: que la festa tingui un finançament estable. La dirigent va dir que enguany el Govern només ha donat 15.000 euros per a la Patum, quan la xifra era de 90.000 euros el 2015.El consistori paga gairebé en solitari els més de 300.000 euros que costa fer la festa.

El 30 de maig del 2012 una delegació berguedana encapçalada per l'aleshores alcalde Juli Gendrau va presentar al Parlament una proposta perquè la Patum tingués una legislació pròpia amb 10 articles, que va rebre el vistiplau de tots els grups de la comissió de Cultura i Llengua. Tanmateix, fins ara no s'ha materialitzat aquest projecte i ha quedat en no res. Aquella proposta preveia que la Generalitat pagués un 33% de la festa, una altra tercera part els patrocinadors privats, i l'altre 33% el consistori.

L'Ajuntament considera que la festa ha de tenir un finançament d'acord amb la seva importància. L'alcaldessa va dir que l'actual situació «és insostenible» i que la Patum de Berga pateix un greuge respecte d'altres manifestacions.