Berga reviurà els propers 5 i 6 de juliol la lluita entre carlins i liberals. Serà de manera festiva en el marc de la quarta edició de la Carlinada, una proposta impulsada per l'Ajuntament de Berga i amb la implicació del teixit associatiu de la ciutat per recordar un dels instants que van marcar la història de la ciutat a mitjan segle XIX i a la vegada, dinamitzar l'oferta d'activitats en període estival.

D'aquesta manera ho ha explicat la nova regidora Roser Rifà, aquest divendres durant la presentació dels actes, que presenten una línia continuista de les darreres edicions. La programació, que s'iniciarà divendres al vespre i acabarà dissabte ben entrada la matinada- proposa diverses competicions en les quals els participants hauran de posicionar-se amb un dels dos bàndols. Després de totes les proves que es realitzin durant els dos dies, se sumaran les puntuacions per proclamar vencedors els carlins o els liberals. El guanyador tindrà l'honor d'hissar la bandera del seu color al passeig de la Pau on hi onejarà durant tot l'any. Rifà ha demanat la participació i implicació dels berguedans a la festa, i a la vegada, ha recomanat la inscripció prèvia a les diverses competicions, ja sigui de manera presencial durant aquest dissabte al matí a la plaça de Sant Joan, a través del web www.carlinada.cat o mitja hora abans de l'inici de cadascuna de les proves. Entre les competicions d'enguany en destaquen el combat de làser tag, el concurs de Berga o Barbàrie a càrrec de l'historiador Albert Cols que posa a prova als participants amb preguntes sobre la ciutat, una cronoescalada ciclista fins els Rasos de Peguera o els tornejos d'handbol, vòlei o bàsquet 3x3.

A banda d'aquests duels, també s'han programat d'altres activitats com és la tarda de jocs a càrrec de la Cia. de Jocs l'Anònima. El seu responsable, Òscar Garcia, ha anunciat que durant la sessió s'estrenarà una col·lecció de jocs gegants d'arreu del món. Per la seva banda, el representant de La Farsa, Marc Marginet, ha explicat que l'entitat teatral ha reformulat la visita dramatitzada que han fet en les darreres edicions, enguany, la passejada inclourà la mirada dels isabelins i dels carlins en una mateixa ruta guiada per dos historiadors. La festa s'acabarà el dissabte a la nit amb el concert a càrrec de Pupil·les. Berga Comercial se suma a la festa amb sortejos de vals de descompte als compradors.

La regidora Rifà ha destacat la implicació de les entitats en l'organització de diverses activitats del programa de la Carlinada. Enguany col·laboren amb la festa el Club Handbol Berga, l'Agrupació Biciclista Senglars dels Rasos, el Club Esquí Berguedà, La Farsa, Berga Comercial i Cia de Jocs l'Anònima.