La segona setmana de juliol torna al Berguedà la Universitat Catalana d'Estiu de la Natura (UCEN), amb l'Exploratori dels Recursos de la Natura, la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Ajuntament de Berga, que acosta a professors i estudiants d'arreu del territori el coneixement dels recursos i entorns del Berguedà.

Enguany, en la vint-i-sisena edició dels cursos, els organitzadors estrenen un curs sobre la vi-nya de muntanya en la qual els alumnes coneixeran la construcció de tines de pedra o el cultiu de la vinya i la producció del vi de forma artesanal. Les sessions seran el 8 i 9 de juliol de manera intensiva amb professorat universitari i d'altre d'especialitzat que treballa professionalment en l'àmbit vitivinícola i amb visites a la vinya de cal Mas d'Avià, La Diferenta Viticultors de Castelladral i les Tines de vi de Vilafelet. Tal com ha explicat Dolors Grau, codirectora de l'Exploratori de Recursos de la Natura, juntament amb Josep Font, ja feia anys que els alumnes repetidors de les jornades proposaven aquest tema. «Finalment ens hi hem atrevit i realment ha tingut molt bona acollida», assegura, ja que estan a punt de tancar les inscripcions.

La segona de les propostes d'enguany servirà als alumnes per conèixer quins són els usos dels recursos fluvials, des de qüestions sobre la qualitat de l'aigua, l'estat de l'entorn dels rius o la seva custòdia. La tercera formació tractarà el món del romànic a la comarca. «Fa molts anys ja havíem fet un curs sobre el romànic, però aquesta vegada ens endinsem en espais que mai hem visitat», diu Grau. I és que assegura que, «tot i que sembli mentida, després de vint-i-cinc edicions de l'UCEN encara continuem descobrint ter-ritori a la comarca», afirma. Els alumnes que només poden assistir a les classes de tarda tenen l'opció d'inscriure's al curs que ofereix un tast de totes les formacions.

Les inscripcions encara estan obertes a través del web www.exploratori.org/ucen fins al 2 de juliol.