El racó fresc de la Font del Balç, a l'entrada de Gironella, ha viscut aquest diumenge una nova edició de la Mostra vitivinícola i gastronòmica BdeGust de productes agroalimentaris del Berguedà. La fira ha ofert de nou la combinació d'atractius que la fan créixer cada any com un referent al sector: l'entorn agradable a la ribera del Llobregat i sota l'ombra dels plàtans, una oferta alimentària sempre amb una història humana al dar-rere, l'espai de formació i tastos i un programa d'actuacions musicals que acaben de convertir la visita en una experiència.

Aquest any BdeGust ha estrenat el segell internacional Biosphere que mostra el compromís de la fira amb el respecte pel medi ambient i el treball social. En aquest sentit, la cita ha utilitzat material reciclable i ha potenciat la separació dels residus i ha col·laborat amb entitats que treballen amb persones amb risc d'exclusió social. Karina Behar, de l'organització, ha remarcat que BdGust és l'única mostra d'àmbit internacional que disposa d'aquest segell. Pel que fa als continguts, en aquesta edició les estrelles del cartell han estat els cellers Underground, que elaboren vins amb de diferents denominacions d'origen, Gallina de Piel Wines, la cervesa ecològica i berguedana Ninkasi, els vins de La Bauma de les Deveses, que planteja un projecte de vins berguedans que recuperen l'antic paisatge vitivinícola, i Vins de Pedra La Vi-nyeta, amb una mostrari de vins que expliquen una història que, a través de les seves etiquetes, vinculen el producte amb els seus creadors i la cultura nacional. Marta Pedra i Josep Serra, de la Vinyeta, van presentar un projecte amb els seus vins Heus, Llavors i Punt i a part, amb etiquetes il·lustrades amb contingut narratiu, cultural i d'actualitat.

L'espai d'estands de productes alimentaris del Berguedà ha proposat aquest any un ventall variat, entre d'altres, amb el Forn l'Espurna, Cal Refilat, formatges Blancafort, el restaurant Cal Fuster, l'agrobotiga la Cooperativa i també la formatgeria Cal Músic de Navàs.

La mostra ha proposat a l'espai de Tast un entorn de formació. Així, s'hi ha celebrat, per exemple, una sessió de maridatge de vins i formatges a càrrec de Ramon Roset i Sílvia Culell i el Tast a cegues amb David Seijas.