L'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà ha decidit, d'una manera molt ajustada, entrar a governar al Consell Comarcal del Berguedà amb un pacte amb Junts per Catalunya i el BerguedàConsell Comarcal del BerguedàJunts per CatalunyaPSC. Així ho van acordar després d'un procés de votacions aquest dimarts a la nit els regidors de les set agrupacions d'electors del Berguedà que formen aquesta entitat que s'estrena al Berguedà amb l'objectiu de tenir representació a l'ens comarcal.

L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, representant de l'associació i futura consellera juntament amb l'alcaldessa de Sagàs, Sílvia Triola, ha explicat a Regió7 que anit es va dur a terme la votació per decidir el posicionament dels electors a l'hora de formar el nou govern del Consell Comarcal del Berguedà. Durant les darreres setmanes l'associació havia mantingut converses amb Junts per Catalunya, que els oferia un pacte juntament amb el PSC, i també amb ERC, que els proposava entrar a governar en un possible pacte amb la ERCCUP. Fos com fos, aquestes agrupacions d'electors tenien la clau a l'hora de formar govern i són els que finalment han decantat la balança cap a una de les dues bandes.

Canal ha explicat que la votació va ser molt ajustada. A la reunió van participar-hi 26 regidors de les set agrupacions que formen l'entitat, tot i que es van comptabilitzar 29 vots ja que els tres regidors de l'Agrupació d'Electors de Guardiola, van delegar el seu vot als representants de la Nou de Berguedà. Tal i com ja ha explicat aquest diari, els membres de Guardiola han decidit plegar de l'entitat per discrepàncies internes, però han mantingut els seus vots per decidir l'elecció del nou govern. Dels 29 vots, doncs, 15 han estat per donar suport al pacte entre JxCat i PSC (que tenen set i un consellers respectivament) mentre que 14 vots van ser per al pacte amb ERC i la CUP (amb sis i tres regidors respectivament). Els dos consellers de l'Associació d'Agrupacions d'Electors serviran perquè es pugui formar un govern de deu consellers, i iniciar un mandat amb majoria absoluta a tres bandes, si res no canvia fins el dia de la constitució de l'ens comarcal, encara per fer-se públic.

Tal i com ja havia explicat aquest diari, el principal requisit que les agrupacions posaven al davant de les negociacions per arribar a un pacte amb alguna de les formacions era estar al capdavant de les conselleries de pagesia i de desenvolupament rural, així com també la de medi natural i comunicacions. «Són temes que ens representen, als pobles petits, i que volem gestionar. No ens val arribar al Consell i que ens caigui una conselleria qualsevol perquè sí, sinó que volem treballar en temes que ens afecten directament», havia explicat Canal a Regió7.

Com que les dues formacions els havien acceptat aquesta condició, finalment l'Associació d'Agrupacions d'Electors ha posat a votació la decisió final, decantant la balança a un pacte amb Junts per Catalunya i el PSC. Ahir també es van posar a votació quines seran les persones que representaran l'agrupació al Consell Comarcal i que per tant, entraran a l'equip de govern. Seran l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, que va rebre els 29 vots (és a dir els de tots els representants) i l'alcaldessa de Sagàs, Sílvia Triola, que en va rebre 15. En tercera posició va quedar el representant de Bagà, Pep Llamas, amb 14 vots.

Canal ha explicat que ja han anunciat la seva decisió als companys de la resta de formacions i en els propers dies treballaran per posar fil a l'agulla a l'inici del nou mandat. "Estem molt contents de tenir veu a dins del Consell Comarcal", ha afirmat. Fins ara, 29 regidors formen aquestes agrupacions d'electors que estan representades per les candidatures de Som Avià, de Bagà Endavant, Treballem a i per Borredà, Endavant per Capolat, Som Poble de la Nou i l'Agrupació d'Electors de Sagàs tot i que previsiblement passaran a ser tres menys si finalment es fa efectiva la renuncia dels vots i presència dels regidors de l'Agrupació d'Electors de Guardiola.