L'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà ha decidit retirar «totalment la confiança» al regidor d'Endavant BerguedàBagà Llamas va entrar a formar part d'aquesta nova entitat política que s'ha creat per primera vegada per tenir representació al Consell Comarcal del Berguedà i que ha assolit dos consellers.

A través d'un comunicat els independents van anunciar la seva decisió presa per unanimitat, després de l'anunci que Llamas va fer en declaracions als mitjans de comunicació on posava en dubte si cediria l'acta de conseller que està al seu nom a l'alcaldessa de Sagàs, Sílvia Triola, escollida per l'assemblea d'electors en una votació la setmana passada.

Segons l'Associació d'Agrupació d'Electors del Berguedà, Llamas «no ha respectat el que es va acordar en el moment en que la Junta Provincial va instar a l'Associació a donar el nom de dos titulars (Patrocini Canal i Pep Llamas) i dos suplents (Sílvia Triola i Jesús Solanellas) per ocupar les dues places al Consell Comarcal del Berguedà que el grup havia obtingut després dels resultats les darreres eleccions municipals.» Relaten que «aquest acord consistia en la conformitat de les quatre persones nomenades de manera provisional a sotmetre's a una votació posterior dins de l'associació per escollir i poder donar els noms definitius a la Junta Provincial, un cop aquesta votació s'hagués dut a terme. Tots els candidats van acceptar el compromís de retirar-se si no tenien els suports necessaris».

En aquest sentit, han recordat que el resultat de la votació va ser de 29 vots -és a dir, unanimitat- per a l'alcaldessa d'Avià Patrocini Canal; 15 vots per a l'alcaldessa de Sagàs, Silvia Triola; i 14 per al regidor baganès Pep Llamas. «En saber el resultat de les votacions el Pep Llamas va comentar que ell es retirava, però encara no havien transcorregut cincminuts que va dir que ho havia de parlar amb la seva gent». La sorpresa de la resta d'independents va arribar dilluns «quan vam conèixer per la premsa que Llamas sortia de l'Associació però dubtava si quedar-se la credencial de conseller expedida per la Junta Provincial en el seu moment». Tal i com va explicar Regió7 dimarts, el regidor de Bagà no havia decidit encara si es quedava amb l'acta o no.

El Consell Comarcal del Berguedà es constituirà divendres. A priori, l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà havien tancat un acord a tres bandes per formar govern amb Junts per Catalunya i el Junts per CatalunyaPSC Dimarts, l'ANC i Òmnium del Berguedà van fer públic un comunicat on exigien als partits independentistes deixar fora del govern al PSC. Ahir, fonts consultades per aquest diari, van assegurar que el pacte continuava dempeus.