19 de juliol de 2019
19.07.2019

JxBerga i el PSC demanen a la CUP que es disculpi i l'acusen d'actuar amb deslleialtat

El govern de Berga diu que el retard en fer el cartipàs és per culpa que l'oposició cobri per anar als plens

19.07.2019 | 19:51
A la dreta Montse Venturós escoltant la intervenció de Ferran Aymerich de JxBerga al ple de dijous

El mandat a Berga ha començat amb polèmica. El principal grup a l'oposició Junts per Berga i el PSC han coincidit a demanar al govern de la CUP que es disculpi per haver-los acusat d'haver estat els responsables que la celebració del ple del cartipàs s'hagi celebrat un mes després de la constitució del nou govern. Si no arriben les disculpes es limitaran a fer la seva feina en els òrgans col·legiats.

En el comunicat que ha generat la discòrdia, els cupaires asseguren que Junts per Berga, ERC i PSC, que sumen 9 regidors i la majoria absoluta del ple que és de 17 (la CUP en té 8) han aprofitat la seva majoria «per forçar el cobrament per assistència als plens municipals i a les reunions dels òrgans municipals». El govern manifesta que aquestes retribucions suposen «augmentar la despesa de l'Ajuntament i que part dels diners assignats fins ara al funcionament dels grups municipals vagi cap als regidors i regidores de l'oposició». Hi  afegeixen que  que un dels motius d'aquest retard és «el desacord amb l'oposició en relació amb les retribucions econòmiques per assistència als plens municipals». Tal i com ja va informar aquest diari, aquest mandat els regidors de l'oposició tornaran a cobrar per assistir als plens i a les juntes de portaveus. Es recupera d'aquesta manera unes indemnitzacions econòmiques que els regidors dels grups de l'oposició que havien perdut el 2003 i a proposta dels grups de l'oposició.

En un altre comunicat, Junts per Berga, manifesta que «la Candidatura d'Unitat Popular menteix quan acusa l'oposició de ser la culpable de l'endarreriment del ple del cartipàs pel desacord sobre les retribucions per assistir als plens municipals».  Atribueixen aquestes manifestacions a una  «mala fe deliberada ja que segons ens va manifestar l'alcaldessa, la CUP ja havia acceptat l'acord el dia 2 juliol. Un acord que implicava un fort increment de 100.000 euros anuals per l'equip de govern amb 5,3 dedicacions completes, i de només uns 15.000 euros en concepte d'assistències per l'oposició a plens, comissions informatives i junta de portaveus».

Junts per Berga no només diu que la CUP «és deslleial en les negociacions» sinó que assegura que «falta a la veritat quan afirma que els seus salaris compleixen el seu propi codi ètic, ja que no és així en el cas de l'alcaldessa i en funció de la retenció de l'IRPF que s'apliqui». El codi ètic de la CUP signat per els avui regidors de govern durant la campanya dels comicis del 26-M fixa que cobraran com a màxim uns sous que oscil·len entre els 1.600 als 1860 euros mensuals. La CUP assegura que aquest topall es compleix.

La cronologia de l'acord

JxBerga explica que el 27 de juny ja hi va haver una primera reunió entre els portaveus dels grups i l'alcaldessa Montse Venturós que «va manifestar la voluntat inequívoca que l'oposició pogués veure retribuïda la seva funció a la corporació, exposant també que es plantejaria un increment notable dels salaris de l'equip de govern». Una de les propostes que es va fer en aquella reunió «gaudia d'un suport no unànime però si majoritari, inclosa l'alcaldessa que va exposar que ho plantejaria al grup de la CUP, com també faríem la resta de grups». Junts per Berga va arribar a un acord intern el dia 1 de juliol i el dia 2 «se'ns va comunicar que l'assemblea de la CUP també ho havia acceptat, així com també el PSC».

En el comunicat JxBerga explica que «la voluntat de l'alcaldessa era poder realitzar el ple, pel qual semblava que hi havia acord, el dia 4 de juliol. El mateix dia se'ns va comunicar que no s'havia pogut tenir la documentació a punt i que se'ns informaria de quina seria la nova data del ple. A més, se'ns emplaçava a una nova reunió que es va realitzar el dia 6 en la qual la CUP demanava un increment de les aportacions als grups Municipals, que havien estat notablement rebaixades, per compensar l'increment de les assistències als plens». Junts per Berga diu «en aquella reunió es van acceptar els plantejaments de la CUP i es va arribar, de nou, a un acord majoritari» perquè el ple es fes l'11 de juliol. «A partir d'aleshores l'alcaldessa ens va comunicar que per problemes interns a l'Ajuntament no s'havien pogut realitzar alguns informes i que el Ple es realitzaria el dia 15 de juliol. Finalment, però, després d'uns dies de no tenir cap tipus d'informació per part de l'Ajuntament, es va convocar el plenari per ahir dijous dia 18».

Junts per Berga afirma que ha estat «lleial en la negociació i ha percebut aquesta lleialtat per part de l'alcaldessa». Tanmateix «un cop vist el comunicat de la CUP, hem de manifestar que la bona entesa que s'havia aconseguit fins ara s'ha vist malmesa considerablement». Per això demanen una «rectificació per part de la CUP». Hi han afegit que continuaran treballant «per trobar acords i així implementar els compromisos que hem adquirit amb la ciutadania, sempre que es constati un esperit real de col·laboració».

Per la seva banda, Abel Garcia, regidor del PSC, en declaracions a Regió7 també ha demanat una rectificació pública del comunicat de la CUP. S'ha  manifestat «súper dolgut i molest» pel seu contingut. Ha explicat que la proposta de sous de l'alcaldessa i dels regidors del govern no es van qüestionar i que els grups de l'oposició van proposar rebre una retribució per dignificar la seva feina i que van acceptar rebaixar les aportacions als grups perquè no incrementar la despesa del consistori. Garcia diu qu ehi hagut bona entesa i col·laboració  amb el govern  i que aquest comunicat erosiona  la confiança. Amb tot, ha refermat la voluntat de continuar treballant i  col·laborant amb el govern

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook