20 de juliol de 2019
20.07.2019

Josep Lara és reelegit president del Consell Comarcal del Berguedà

JuntsxCat, Agrupació d'Electors i PSC governaran amb 10 consellers, i ERC i CUP seran oposició

20.07.2019 | 00:03

Els postconvergents de JxCat han aconseguit retenir la presidència i el govern del Consell Comarcal del Berguedà que ocupen des de la creació d'aquest organisme, l'any 1986. Des d'aleshores aquest ens ha estat presidit per polítics de CiU, PDeCAT i Juntsx Cat consecutivament: Jaume Farguell, Montserrat Ribera, Sergi Roca, David Font i Josep Lara. Justament el guardiolenc ha estat reelegit com a president del Consell del Berguedà, que ahir va estrenar el seu novè mandat.


Josep Lara va aconseguir els suports del seu grup de 7 consellers de JuntsxCat i Demòcrates, els dos de l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà (AEB) i un vot del PSC, 10 consellers en total que suposen la majoria absoluta del ple, que és de 19 consellers. Es reedita d'aquesta manera el pacte del darrer mandat, ara però amb el nou suport dels dos consellers de l'AEB, una agrupació que neix amb una crisi interna després de retirar la confiança a Pep Llamas, que, malgrat això, ahir va prendre possessió de l'escó i va votar Josep Lara com havia decidit l'entitat. Així, a l'oposició s'hi quedaran els 6 consellers d'ERC i els 3 de la CUP, que van palesar la seva decepció per no haver pogut propiciar o protagonitzar una alternança de govern a l'ens comarcal, que van buscar fins al darrer moment.


L'ANC i Òmnium del Berguedà havien demanat als grups independentistes que no es pactés amb el PSC, a qui volien aïllar pel seu suport a l'aplicació del 155 a Catalunya.


La sessió d'investidura va omplir la petita i ahir plena a vessar sala de plens del Consell. Entre el públic hi havia els expresidents David Font, Sergi Roca i Jaume Farguell. Després de la constitució de la mesa d'edat –Vicenç Linares i Lluís Vall– es va fer la proclamació dels candidats. Es van presentar com a presidenciables Josep Lara i Josep Altarriba. La votació es va fer a mà alçada. L'alcalde de Guardiola va aconseguir el suport del seu grup (JuntsxCat i Demòcrates) així com també de l'AEB i el PSC, tal com havien pactat. 10 vots a favor. Mentre que Josep Altarriba, d'ERC, va assolir els 6 vots del seu grup i també els 3 de la CUP. Amb 9 consellers, els dos grups queden a l'oposició.


Josep Maria Altarriba, d'ERC, va argumentar que havia presentat candidatura per forjar «un projecte alternatiu per a la comarca del Berguedà, que ens sembla que podria ser millor sense desmèreixer el que s'ha fet que és molt».


Altarriba també va adreçar-se a Abel Garcia conseller del PSC per negar que hi hagi hagut atacs personals contra ell en el procés per aconseguir fer-lo fora del govern del Consell com a representant d'un partit que va donar suport 155.«Té a veure amb la situació no amb la persona. Tu representes a un partit polític que no ens fa el pes tenir-hi relació política. Tenim companys, amics a l'exili i a la presó. I el partit que tu representes demana anys de presó». El conseller Abel Garcia, del PSC, va admetre que estava «disgustat» perquè en les negociacions pels pactes de govern del Consell s'havia arribat al terreny personal. Amb tot va manifestar que faria com ja ha fet durant el mandat passat: deixar de banda les diferències polítiques i prioritzar la feina per la comarca.


Per la seva banda, Ivan Sánchez, de la CUP, va dir que «nosaltres hem votat canvi perquè, entre altres, coses, el govern que surt d'aquí és fràgil i inestable» atès que Pep Llamas, conseller de l'AEB, no té la confiança del seu grup, integrat també per Patrocini Canal. L'alcaldessa d'Avià va dir que «el que volem tots és que la comarca vagi bé, potser amb diferents punts de vista, però l'objectiu final és el mateix. Crec que ens hem d'entendre i tot anirà bé».


Finalment, en el seu discurs Josep Lara va demanar «fer un reset» per iniciar un nou mandat, i treballar conjuntament per executar projectes que ajudin a projectar i enriquir la comarca, com les ajudes Feder, entre d'altres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook