24 de juliol de 2019
24.07.2019

La «tradicional rivalitat» amb ERC ha frustrat el pacte amb JxCAT al Consell

Jordi Selga, cap del PDeCAT al Berguedà diu que Esquerra hauria d'haver estat «més respectuosa»

24.07.2019 | 21:21
Votació de Josep Lara com a president del Consell del Berguedà, el 19 de juliol

Junts per CAT no ha pactat amb ERC al Consell Comarcal del Berguedà per la «tradicional rivalitat» que a la comarca enfronta aquestes dues formacions, la primera hereva de l'antiga CiU que ha governat en solitari i amb aliances l'ens comarcal des de la seva creació el 1986. Així ho ha explicat Jordi Selga, president del PDeCAT que aquesta nit de dimecres es reuneix amb els associats del partit postconvergent per explicar-los fil per randa com ha anat tot el procés per formar govern del Consell.

Tal i com ja ha anat explicant aquest diari, JXCAT amb 7 consellers, va revalidar el seu pacte amb el PSC (amb 1 conseller) formació amb la que ha estat governant l'ens durant el mandat 2015-2019. Ara, però, s'ha sumat a l'aliança l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà (AEB) amb 2 consellers que han estat imprescindibles per tal d'assolir la majoria absoluta de 10 consellers en un plenari de 19. ERC té 6 consellers i la CUP 3 i romandran a l'oposició.

Jordi Selga ha volgut explicar públicament a través dels mitjans i als associats com ha anat el procés de constitució de govern «per donar la cara, no tenim res a amagar». I reconeixent que el pacte de governabilitat al Consell ha generat «rebombori» i «diversitat de comentaris » . Després dels resultats del 26-M «vam veure que no existia una majoria clara per governar al Consell i que hi havia diferents variables». JxCAT va nomenar diferents representants per negociar amb ERC. Selga ha dit que se'ls va proposar un pacte de govern. «Esquerra ens va dir que els resultats indicaven que la comarca volia un canvia i que no pactarien amb nosaltres tal i com ja ens van dir el 2015» . El president de JxCAT ha exposat que «davant d'una resposta tant taxativa» van obrir negociacions amb la CUP, AEB i el PSC.No hi va haver entesa amb els cupaires però si amb el PSC i també amb l'AEB.

Fruit de les negociacions, l'AEB va plantejar una consulta als grups que en formen part perquè es pronunciessin sobre quin pacte volien. Hi va haver una ajustada victòria de 15 a 14 pobles que es van decantar per donar suport a un pacte amb JxCAT i PSC.

Després d'això, representants d'ANC i Òmnium, el 15 de juliol es reuneixen amb els de JxCAT, ERC, CUP i AEB per demanar que no pactin amb el PSC per haver donar suport a l'aplicació del 155. Selga ha revelat que va ser una reunió en la que hi ha va haver «un pressing bastant desagradable» envers ERC, JxCAT i especialment l'Agrupació, ens que tenia la clau de la governabilitat.

Segons ha pogut saber aquest diari, en aquesta reunió es on es va criticar el conseller del PSC Abel Garcia perquè no resideix al Berguedà. El representant del PSC, fill de la Pobla de Lillet i que per raons de feina viu fora de la comarca es va queixar posteriorment (sense esmentar directament què havia passat) dels atacs personals que estava rebent.
Després de la reunió esmentada, els dirigents comarcals de JXCAT es van reunir per valorar la petició de l'ANC i OC. «Es va creure que arribava tard perquè ja teníem un pacte de governabilitat amb altres actors» ha apuntat Jordi Selga. Afegint que la primera opció per formalitzar govern que havien triat era ERC. Amb tot, no va ser possible «per la manca de confiança amb ERC» ja que els republicans volien governar el Consell sense JxCAT, ha dit Selga.

«Moviments lletjos» d'ERC
La manca de sintonia amb els republicans que ja ve de lluny, es va agreujar durant la campanya electoral de les municipals del 26-M. «En aquest periode electoral hi hagut moviments lletjos d'ERC a la comarca» ha dit Selga. Ha explicat que «hi hagut persones que s'havien compromès amb nosaltres» per anar a les seves llistes i, en canvi, «s'han presentat amb ERC» un fet que ha atribuit a la intervenció d'Esquerra. Això ha fet que «la desconfiança s'hagi vist agreujada. Haurien d'haver estat més respectuosos» ha assegurat Selga. «S'ha de lamentar que en els moments actuals la relació no sigui millor, deixem-ho aquí».

Pel que fa a l'entesa amb el PSC, el president comarcal del PDeCAT ha dit que «pactem amb una persona que és l'Abel Garcia que ha fet una feina impecable» al Consell Comarcal del Berguedà en el darrer mandat dins del govern de coalició amb JxCAT i Democràtes. Jordi Selga també ha volgut recordar que el representant socialista «ja es va manifestar contrari a l'empresonament dels polítics independentistes i del 155 al seu moment».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit