Fomentar el respecte a la Festa dels Elois entre els participants nous és la iniciativa que ha impulsat la Junta Conservadora dels Elois juntament amb l'Ajuntament de Berga. Per fer-ho, en l'edició de la festa que se celebrarà aquest cap de setmana hi haurà cartells informatius durant tot el recorregut de la passada de diumenge al matí. Durant aquesta passada, es mullen els animals per rememorar la benedicció del mossèn als animals.

«La gent que ve habitualment sol conèixer la normativa, però la nostra intenció és centrar-nos sobretot en la gent que ens visita per primera vegada», comenta un responsable de la Junta Conservadora dels Elois, Josep Cuberas.

És per aquest motiu que les associacions han decidit reforçar la campanya de sensibilització que ja va iniciar-se l'any passat. Durant les festes del 2018 es van impulsar algunes iniciatives, com el fet de posar les normes del recorregut als fulls informatius de l'acte. És aquest 2019 quan s'ha volgut ampliar als cartells que hi haurà al carrer. D'aquesta forma, podran «evitar imprudències i recordar a la gent habitual que els animals s'han de respectar sempre».

Les recomanacions i advertències pel tracte respectuós envers els animals durant la Festa dels Elois, segons la regidora de Cultura i Festes, Roser Valverde, «permetran fer una festa amable per a tothom que hi vulgui participar i allunyada de controvèrsies. Cal posar èmfasi a comportaments que no són gens beneficiosos», explica. En primer lloc, l'organització estableix que, un cop recollit el ruc a la zona habilitada, la persona que s'emporti un ruc se'n farà responsable fins al moment de retornar-lo al lloc de recollida.

A més, s'estableix una normativa sobre el pes que poden suportar els rucs. Es demana que, en el cas de nens de més de 12 anys, només una persona pugi sobre l'animal. Entre 6 i 12 anys, hi ha un màxim de dues persones sobre l'animal, i sempre han d'anar acompanyades a peu d'una persona adulta. En el cas de menors de 6 anys, sempre hi ha d'haver un màxim de dues persones sobre l'animal, de les quals una ha de ser adulta.

L'organització demana no tirar aigua a la cara dels animals, un fet habitual, segons Cuberas. «El problema principal és que la gent tira aigua accidentalment a la cara dels rucs, sobretot. Això els espanta molt», explica el responsable de la Junta Conservadora dels Elois. A més, també es demana no utilitzar la força per guiar els rucs ni forçar-los en moments de pànic. També es recomana tenir cura a les zones on el terra és més moll, per evitar relliscades i caigudes.