El ple de l'Ajuntament de Berga va donar llum verd, ahir, al Pla de Millora Urbana-P24 del carrer Pere III que permetrà connectar el parc central de la Rasa dels Molins amb l'eix del Llobregat i obtenir gratuïtament els terrenys del parc urbà per destinar-los a l'estació d'autobusos tal com preveu el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (Poum) del 2005, alhora que perfila una futura zona de creixement residencial.

El pla de millora urbana es va aprovar per unanimitat. Té una superfície total de 32.000 metres quadrats i quan es desenvolupi (no hi ha data) completarà la trama urbana per la part sud de la Rasa dels Molins. També servirà per agençar un entorn que actualment no està urbanitzat. Igualment suposarà que el consistori disposi de sòl per destinar-lo, si així es decideix, a l'anhelada estació d'autobusos tot i que en el seu moment, quan aquesta ubicació es va plantejar els veïns de la zona, s'hi van oposar. El pla preveu la construcció de 247 habitatges, 49 de promoció pública. Tanmateix, «el desenvolupament d'aquesta zona no es durà a terme fins que no s'hagi fet un projecte d'urbanització», ha matisat el regidor d'Urbanisme Aleix Serra.

La història del PMU-P24 arrenca a final de la dècada passada quan es van iniciar els tràmits per desenvolupar-ho a petició de la iniciativa privada. Aquest pla el va arribar a aprovar el ple municipal del 7 de juliol del 2011. Va obtenir el vistiplau dels diferents organismes de la Generalitat com la comissió d'urbanisme. Amb tot, l'Agència Catalana de l'Habitatge va emetre un informe desfavorable perquè les reserves de sòl per a la construcció d'habitatges amb protecció oficial eren insuficients ja que eren inferiors al 30% del sostre residencial. El ple del 5 de juliol del 2012 va suspendre la tramitació d'aquest pla. El setembre del 2016 els promotors van aportar el pla modificat amb les demandes de l'Agència d'Habitatge. El consistori no va emetre el seu informe de nou fins al maig del 2019, tal com van lamentar al ple d'ahir els grups de l'oposició. Aleix Serra i l'alcaldessa Montse Venturós van explicar que en aquell moment no es va considerar una actuació prioritària i que el consistori no disposava de personal per tirar-ho endavant.

Es tracta d'un sòl urbà que «conforma una zona de nou creixement residencial de Berga, que estendrà la ciutat fins a l'anomenada ronda sud» a tocar amb la C-16. Comprèn els terrenys de la vessant est de la Rasa del Molins «que conformaran un parc urbà» més el sòl situat entre el carrer Falsilles i l'escola Mare de Déu del Roser «on es completarà la trama urbana, tancant dues illes d'habitatges inacabades i configurant dues noves illes més un i nou bloc que s'ubicarà amb contigüitat a l'escola al seu marge nord, donant façana a un carrer de nova creació paral·lel al carrer Falsilles», segons recull la memòria del pla.

El regidor d'Urbanisme Aleix Serra ha dit que «si Berga ha de créixer no ens sembla malament aquest model». Es tracta d'un sector unit a l'actual trama urbana que quan es desenvolupi permetrà «tancar-la i acabar-la». A més també suposa agençar la zona sud de la Rasa dels Molins, on a final d'aquest any el govern preveu que es puguin començar les obres per completar la canalització del clavegueram, unes obres pendents des de fa quatre dècades.