«Soc molt pragmàtic. Poc em pensava, l'any 2015, quan vaig entrar a l'Ajuntament que ens gastaríem 120.00 euros per fer una caseta amb un telescopi per mirar les estrelles». Ho assegura divertit Moisès Massana, alcalde de Saldes, enginyer de professió que havia treballat a la mina de carbó. «Pensava més en tapar forats, en posar formigó», admet. No havia imaginat mai que les rutilants estrelles que a Saldes s'han vist molt bé de tota la vida poguessin ser un recurs econòmic sostenible. Ara, el municipi està a punt de fer un nou pas per aconseguir noves fonts d'ingressos. «Sempre dic que nosaltres no hem d'evitar el despoblament perquè ja el tenim. Hem patit una hemorràgia de gent. En quaranta anys hem passat de tenir 25 alumnes a l'escola a no tenir col·legi. El que hem de fer és repoblar el municipi amb gent emprenedora» que s'adapti a viure en un entorn rural.

L'alcalde assegura que l'administració local «tenim l'obligació de fer coses i de fer-les bé», de manera que aquelles actuacions que es facin invertint-hi diners públics «tinguin un retorn».

El projecte de creació d'un centre astronòmic ha començat a caminar i ara caldrà concretar com es faran les visites. D'entrada, es preveu que siguin concertades i guiades en funció de la demanda. Seguidament, el consistori té previst condicionar l'antiga casa forestal perquè pugui acollir-hi activitats divulgatives i de sensibilització ambiental. Tot plegat s'emmarca en l'anomenat Projecte Lluerna, un pla municipal que traça les línies estratègiques del municipi per als propers 25 anys. L'alcalde diu que cal aprofitar allò que es té. Saldes ha de ser un municipi ecològic i sostenible i aconseguir que viure al territori sigui possible gràcies a les activitats econòmiques lligades a la natura i a l'entorn. I apostant per energies renovables com la biomassa.