De cara a la campanya de l'any vinent, l'objectiu és poder excavar l'interior de l'església, i en 1 o 2 anys poder treballar a la part frontal. «En tres anys es pot completar l'excavació de tot el jaciment, per adequar-lo com a espai cultural visitable», diu Campillo. Per fer això cal que «les institucions s'emportin les restes de la piscina i el pas de terra que s'ha fet per accedir-hi», per així trobar noves estructures que ara s'intueixen però de forma inconnexa. Cascante diu que la campanya del 2020 podria ser molt justa si això no es fa.

Aquesy any, el Consell Comarcal del Berguedà s'ha compromès en un condicionament general del castell, amb llum i aigua, el que si s'afegeix a la retirada de la piscina i la terra, «en dos o tres anys podem tenir el castell condicionat i el jaciment a punt per actuar-hi i fer-lo visitable», diu el portaveu. A banda d'aquest objectiu a curt termini, que «seria un salt de gegant»; a mitjà termini, en menys de 10 anys, Campillo creu necessari un pla director per «tenir el castell tal com es mereix». Cascante espera que avanci com més ràpid millor «perquè el conjunt es vagi consolidant i es reivindiqui», i ho lliga a la recuperació de la Torre de la Petita, «elements clau per entendre la història militar i les fortificacions».

El president de l'agrupació apunta que l'objectiu és «que la gent pugui entendre l'espai del castell», i per això «s'ha de fer aflorar el diàleg entre les diferents èpoques perquè el visitant pugui imaginar com era» per així «contribuir a l'estimació i el respecte al monument». Campillo diu que «les ruïnes estan al servei de la interpretació».

L'activitat al castell de Berga no cessa entre campanya i campa-nya. Un cop acabada, es protegeixen les restes, especialment les més fràgils, i es documenten les noves troballes. L'agrupació es reuneix en un grup de treball amb el Consell Comarcal i l'Ajuntament per programar actuacions per així avançar en la restauració íntegra del jaciment. A més, els Amics del Castell també fan visites guiades, activitats com la Festa del Castell i recerca, buidats de documentació arxivística, per tenir més i millor coneixement de l'espai. «El que esperem és que algun dia acabem escrivint i publicant la història del castell», assegura el president.