El proper mes de setembre es donarà el tret de sortida al procés participatiu per a l'elaboració del nou Pla de protecció del medi natural i el paisatge del parc natural del Cadí-Moixeró. Aquest nou pla de protecció reprendrà la proposta iniciada el 2010, llavors anomenada Pla especial de protecció, que va quedar aturada amb l'eliminació del departament de Medi Ambient.

Després de nou anys, la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya ha considerat necessari iniciar el procés de nou i actualitzar el projecte treballant directament amb el territori, abans d'iniciar-ne la tramitació.

El pla de protecció és una eina establerta en la legislació específica d'espais naturals per a l'ordenació d'aquests espais. El document haurà de regular els objectius de l'espai, regularà els usos del sòl, l'aprofitament dels recursos naturals i del seu ús públic, tot establint normes i directrius de gestió que garanteixin la conservació del patrimoni natural, la biodiversitat, la geodiversitat i la qualitat paisatgística, sense oblidar el patrimoni cultural, material i immaterial.

La redacció del pla es fonamentarà en les propostes i punts de vista dels agents i sectors implicats del territori. El procés participatiu que recollirà les propostes s'inicia amb tres sessions informatives el proper setembre a Bagà, Bellver de Cerdanya i Alàs, un municipi de cadascuna de les comarques que integren el parc. A la tardor es convocaran noves sessions de treball temàtiques.