L’entorn de la serra de Queralt amaga més de dues-centes espècies diferents d’arbres i flors. A partir d’ara, els interessats a introduir-se en el món de la botànica i la flora en un dels espais més emblemàtics, a tocar de casa, ho podran fer gràcies al llibre Plantes de la serra de Queralt, que ha elaborat un grup de persones que estimen i estudien la natura.

Al darrere d’aquesta publicació hi ha Pere Aymerich, Eloi Escanez, Lluc Escanez, Eloi Escútia, Carles Espelt, Josep Marmi, Anna Sabata, Marc Solà i Josep Padullés. Entre els impulsors de la proposta hi ha Esteve Sais, que va morir el 2015 i a qui els seus companys asseguren que han tingut present durant la realització del projecte. Padullés, que treballa d’investigador al departament de botànica i zoologia de Masaryk University, a Brno, Txèquia, ha explicat que aquest llibre vol ser «una eina per posar a l’abast de les persones no experimentades el patrimoni botànic que tenim més a prop», amb l’objectiu de fer créixer l’interès per les plantes a persones que no hi estan vinculades.

El llibre és una guia que recull una vuitantena de plantes que es troben a la serra de Queralt, amb una fitxa que explica les seves característiques i els seus usos tradicionals. «Volíem conscienciar una mica sobre els molts beneficis que ens donen les plantes, i la importància de conservar aquest coneixement», explica.

Un dels propòsits dels membres d’aquest grup de flora, que treballen de manera desinteressada i en equip, era marcar diferents itineraris botànics a l’entorn de Queralt, «perquè algú que camini per la zona, i en poc tros, pugui reconèixer i identificar el màxim de plantes possible», explica. Els va sortir l’opció de començar a treballar en aquest llibre gràcies a l’aposta de l’Ajuntament de Berga i van posar fil a l’agulla. Així, el llibre, editat per L'Albí, a banda de ser una guia de les plantes que es troben a Queralt, també inclou set itineraris botànics amb l’explicació de quines plantes del llibre s’hi poden trobar i quines no. A més a més, s'hi han afegit més de 250 fotografies fetes pràcticament totes a l'entorn de Queralt.

Padullés destaca que la serra de Queralt és «molt rica en espècies» gràcies al contrast d’hàbitats. «Tenim la zona del solell, on es troben principalment matolls com el garric; a l’obaga, en canvi, hi abunda el pi roig i el faig; i a les zones més rocoses, que n’hi ha moltes, s’hi troben les corones de rei o les orelles d’os; i a més a més, també tenim espècies que creixen a la ribera de la riera de Metge, que ens passa per la zona», destaca.

Els impulsors de la iniciativa destaquen que es tracta d’un projecte que sorgeix de la feina desinteressada de cadascun dels seus membres. «Els diners que es facin de les vendes, els dedicarem a la millora de l’entorn o a generar més coneixement», ha dit. El llibre es presentarà demà, diumenge, a 2/4 de 7 de la tarda a davant del santuari de Queralt, dins els actes de la Gala d’enguany.

En total, s’han editat 600 exemplars d’aquesta guia que es podrà adquirir a les llibreries de Berga, a l’Oficina de Turisme, al Santuari de Queralt i també estarà disponible en llibreries especialitzades d’arreu del país, ja que l’obra forma part del catàleg d’Edicions de l’Albí. Tanmateix, la guia es vendrà el dia de la presentació i tindrà un preu de 18 euros.