Mentre les adverses condicions meteorològiques van obligar a suspendre diferents convocatòries de la vígilia de la Diada que s'havien programat per a anit a la Catalunya Central i a la resta del país, a Berga es va plantar cara al mal temps. Mai millor dit. L'Esquerra Independentista (EI), organitzadors de la Marxa de Torxes a la ciutat, van decidir mantenir l'activitat. D'una banda, l'aposta va reeixir perquè mentre van tenir lloc els actes no va ploure. Tanmateix, de l'altra, el poder de convocatòria va ser un dels més baixos dels darrers anys: la cita va aplegar un centenar de berguedanes que van desafiar les inusualment baixes temperatures en aquesta època de l'any, amb 11 graus registrats al migdia a Berga i humitats de fins al 91%.

Els Castellers de Berga van alçar un pilar al carrer Major. La colla bastonera Cop de Garrot va actuar al principi de la marxa la plaça de Santa Magdalena i al final a la dels Països Catalans, on Joan Obiols va llegir el manifest de la marxa. L'Esquerra Independentista va reivindicar «la llibertat del nostre poble, la llibertat i independència del conjunt dels Països Catalans» assegurant que «l'únic camí per poder assolir la plena sobirania, la sobirania popular, per poder dignificar les nostres vides, passa per la construcció de la República Catalana, per la llibertat de la totalitat del nostre mapa».

Els organitzadors van denunciar «la repressió sense fre» que s'ha produït en el darrer any , «on l'Estat espanyol ha desplegat el seu caràcter autoritari i el seu feixisme fundacional per reprimir la lluita i blanquejar l'extrema dreta espanyolista».

Per a l'EI «ja no són només els presos polítics, víctimes d'una hipocresia judicial i una farsa democràtica contínua que fa que siguin empresonats de manera totalment injustificada des de fa prop de dos anys, sinó que també són els polítics i activistes exiliats i la diana continuada sobre qualsevol veu que denunciï aquesta repressió», Van denunciar que «ens trobem en una situació que s'alimenta de la complicitat d'un govern català mesell i gens efectiu. Dia rere dia veiem com els Mossos d'Esquadra són utilitzats com el braç executor d'aquesta repressió quotidiana»

El «retrocés en drets i llibertats no només afecta la lluita independentista» sinó que també «hem sigut espectadors de com es construïa tot un relat racista i perillós al voltant dels menors no acompanyats que dia rere dia malviuen als nostres carrers» o com «es qüestionava la obligació humana i moral de rescatar a qui es mor al Mediterrani».