Els animals tornaran a ser els protagonistes principals de la Fira de Santa Tecla de Berga. El consistori manté la voluntat de retornar la festa als seus orígens i enguany es tornarà a evidenciar el cap de setmana del 21 i 22 de setembre, a la plaça Viladomat i el passeig de la Indústria. L'objectiu és ser «una fira de referència per a tot visitant que vulgui veure animals de pastura i dels quals se'n consumeix carn», com explica la regidora Promoció Econòmica, Roser Rifà. Com en els darrers anys, s'hi destinaran uns 27.500 euros.

La mostra inclourà vaca bruna, ovelles, xais i oques, entre altres animals. Enguany, s'ha decidit fer una aposta ferma pels cavalls, amb una demostració d'anatomia equina, amb l'especialista equina, osteòpata i fisioterapeuta de cavalls, Susanne Lenk, que també realitzarà una mostra de doma natural del cavall. Aquesta oferta serveix per substituir la subhasta de bestiar, que per motius logístics no es podrà fer: «Amb aquesta contraproposta sortirem amb un bon regust de boca, ja que és una cosa que a la comarca no s'ha vist mai», ha apuntat la regidora Rifà.

Una altra de les novetats d'enguany serà les xerrades: una serà La Vaca de l'Albera: una eina contra el foc i un plaer al paladar, i l'altra, a càrrec de la Fundació Miranda, Vida i moviment. Transhumància de cavalls en llibertat!.

La fira també comptarà amb una proposta familiar, amb activitats com el taller de cistelleria, un conta contes, el II Concurs Internacional d'Espantaocells de Berga i es recuperarà la passejada amb poni, que s'havia perdut.

Un tast d'iniciació al món del vi, maridatge de vins i formatges, ball i actuacions musicals i productors artesans de productes no alimentaris, però relacionats amb la fira, completen l'oferta de la mostra.

L'animal protagonista del cartell, obra del berguedà Salvador Vinyes, és una cabra, «perquè en teoria estan boges», que travessa un pas de vianants, ja que «és el seu dia i té dret a passar», diu. L'estampa recorda a la portada d'Abbey Road dels Beatles.