Una comissió executiva cercarà un millor emplaçament per la Casa de la Patum, per evitar que els problemes amb la humitat de l'actual ubicació puguin tornar a malmetre la comparseria. Tot i que s'havia valorat aquesta opció al Patronat del mes de maig, no ha sigut fins al d'aquest divendres que s'ha decidit tirar-ho endavant. Els regidors del consistori tractaran aquesta qüestió aviat, abans del proper Patronat - previst pel novembre, per crear la comissió, en la qual també prendran part alguns membres de l'òrgan.

La regidora de Patum, Roser Valverde, no ha volgut atendre a aquest mitjà. L'oposició assegura que hi ha «necessitat i urgència» de fer aquest canvi. El suplent del regidor vocal de Junts per Berga al Patronat, Marc Marginet, diu que «la prioritat de tothom és garantir que l'espai tingui unes garanties per assegurar la seguretat de la comparseria. No s'ha de buscar una alternativa per fer un altre pedaç, sinó posar els fonaments de què anem a buscar». Marginet recorda que «en els darrers 10 anys s'hi han deixat molts diners» en aquesta qüestió, i critica que encara «no hi ha ni direcció ni línies mestres». Pel regidor, la Casa de la Patum ha de servir també d'excusa per «decidir d'una vegada què volem fer de la Patum». «A tot arreu haurem de demanar diners en base a un projecte, vinculat a la ciutat i participatiu», assegura.

En la mateixa línia es troba Esquerra Berga. «Cal trobar un espai definitiu, no podem anar d'un cantó a l'altre portant les comparses», explica la regidora Dolors Tous. Els republicans consideren que «cal decidir cap on s'ha d'anar» i adreçar-se a alguna institució com la Generalitat per demanar suport. «Tenim molt potencial i es poden englobar moltes coses en el projecte, com més millor», diu la regidora Tous.

Nova composició del Patronat

El Patronat va estrenar els representants del bienni 2019-2021, aprovats en el ple de dijous. Els polítics seran l'alcaldessa Montserrat Venturós, que serà la presidenta, la regidora Roser Valverde, com a vicepresidenta primera, el regidor Ivan Sànchez, vicepresident segon i el regidor Marià Miró, vocal de la CUP. Els representants de l'oposició seran Ferran Aymerich (Junts per Berga), Dolors Tous (ERC) i Abel Garcia (PSC).

En la reunió es van reiterar les consideracions que l'oposició va mantenir en el plenari, on es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups menys de Junts per Berga, que es va abstenir. El regidor Marginet va recordar que els estatuts contemplen que el vicepresident primer ha de ser el regidor de Patum i el segon el de Cultura, dos càrrecs que ocupa la Valverde. «Entenem com a lògic que pugui ser el regidor de Patrimoni [Sànchez], però els estatuts no ho contemplen», va dir, per la qual cosa va proposar una revisió dels estatuts, pendent des de fa 2 anys. Valverde i Sánchez van trobar oportuna la renovació.

Marginet va dir que tampoc trobaven «proporcional» que hi hagués 4 membres de la CUP i 3 de l'oposició (1 per grup). Sobre això, el portaveu d'Esquerra, Ramon Camps, va dir al grup que en aquest aspecte el PDECAT « no a tot arreu pensa el mateix»: « Hauríem de ser coherents». Camps també va sol·licitar si es podia demanar un informe sobre si el Patronat havia de complir alguna normativa pel que fa a paritat. «Pot ser complicat que es compleixi, però ens agradaria saber si s'ha de complir o no, per introduir-ho si s'ha de fer la modificació». Valverde, alcaldessa en funcions, va trobar « molt encertada» l'apreciació.

El portaveu d'Esquerra Berga, Ramon Camps, va sol·licitar demanar un informe sobre si el Patronat havia de complir alguna normativa pel que fa a paritat. «Pot ser complicat, però ens agradaria saber si s'ha de complir o no, per introduir-ho si s'ha de fer la modificació». Valverde va trobar «molt encertada» l'apreciació.

Nous vestits per als gegants

El Patronat va tractar també la proposta del concurs de projectes pel disseny del nou vestuari dels gegants, un projecte que s'hauria de dur a terme dins el període 2020-2021. Els vestits actuals són de 2009, i ja presenten alguns signes de deteriorament, per la qual cosa s'ha volgut renovar el vestuari a través d'un concurs públic adreçat a professionals del disseny i de la moda.

D'altra banda, es van fer propostes sobre la finalitat del pressupost participatiu de 3.000 euros, com canviar els vidres dels baixos de l'Ajuntament on s'exposen algunes peces per Corpus o millorar l'empostissat dels músics, i es va dir que l'acte de celebració de la proclamació de Patrimoni de la humanitat es farà el 22 de novembre, per quart any consecutiu basat en la projecció d'entrevistes a dues persones que han contribuït en la festa, enguany Angelina Vilella i Josep Collado.