Els visitants a la Fira de Santa Tecla de Berga d'enguany han pogut aprendre més sobre els animals de races autòctones del país que s'exposen a la mostra. Davant de desenes d'espectadors van desfilar, tant dissabte com diumenge, exemplars d'animals de diverses de races catalanes. Amb l'objectiu de fer pedagogia entre els visitants de les diferències que hi ha entre cadascuna i explicar-los les seves característiques, l'Ajuntament de Berga, en col·laboració amb els ramaders, ha incorporat una nova activitat a la mostra ramadera que ha omplert el passeig de la Indústria dos dies tot i els ruixats intermitents.

Un exemplar de cavall dels Pirineus, una vaca bruna, una de l'Albera, una ovella ripollesa i un gall negre català van ser els protagonistes de la mostra de races autòctones. Els presents van conèixer-ne aspectes com la procedència, les característiques i els seus hàbitats gràcies a les explicacions dels ramaders. La regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Berga, Roser Rifà, destacava la bona resposta de la proposta, que buscava que el visitant, a banda de passejar-se per l'exposició de bestiar, pugui rebre més informació «i marxi amb un mínim de coneixement sobre quins animals tenim al territori, molts dels quals ens mengem», va dir.

Una altra de les propostes que també va captar l'interès dels visitants va ser la demostració d'anatomia equina. L'osteòpata i fisioterapeuta de cavalls Susanne Lenk va pintar sobre la pell d'un cavall una simulació de la seva musculatura i anatomia, i posteriorment va explicar als visitants quines són les característiques dels ossos i els músculs dels equins, i com s'han de domar i muntar de manera respectuosa perquè el seu cos no pateixi.