Fins al proper 4 d'octubre està obert el termini per tal que els avianesos presentin les seves propostes d'actuacions a l'Ajuntament d'Avià, que ha convocat la segona edició dels pressupostos participatius. El primer Ajuntament del Berguedà a posar en marxa aquesta iniciativa, que ja funciona a poblacions de comarques veïnes, prepara l'edificació del 2020. La primera va ser el 2018. En els dos casos, el consistori berguedà preveu destinar-hi la mateixa quantitat de diners: 70.000 euros. Aquesta xifra suposa el 4% del pressupost ordinari de l'administració avianesa . Amb tot, la voluntat del govern local és que es pugui arribar a destinar fins a 100.000 euros en el pressupost del 2021. Això ho ha explicat a Regió7 Sara Subirana, la regidora de Festes, Joventut i Participació Ciutadana.

La principal novetat del procés participatiu és que s'ha creat una comissió d'impuls que està formada per dos veïns a títol individual, dos integrants d'entitats del poble, regidors del govern i de l'oposició i tècnics municipals. Aquesta comissió s'encarrega de vetllar pel procés. Les propostes es poden fer a través del web de l'Ajuntament: www.avia.cat o bé a les oficines municipals, «on ajudarem a la gent a emplenar el formulari». Aquests dies els avianesos han rebut una nota informativa municipal a casa seva sobre l'inici del procés i de com ser-ne partícips. I també s'ha enviat un díptic explicatiu del sistema.

Dels 70.00o euros, 7.000 es deixen triar específicament a infants i joves d'entre 6 i 16 anys. La regidora de Participació Ciutadana Sara Subirana ha explicat que els pressupostos participatius «serveixen perquè la gent del poble puguin intervenir directament a l'hora de decidir en què es gasta els diners l'Ajuntament. En definitiva, l'Ajuntament és del poble». I també per tal de crear consciència «de la importància de la participació col·lectiva, del que dius i d'allò que fas», ha apuntat.