Després d'una assemblea s'ha allargat més de dues hores i que no ha estar exempta de moments d'un cert nerviosisme a causa de la greu crisi que travessa l'Associació pro Disminuïts Psíquics del Berguedà amb un deute que ja és de 451.431 euros, aquest divendres, els socis assistents a la reunió, han donat llum verd perquè hi hagi un nou model organitzatiu. Així, l'Associació passarà de ser una entitat privada a un fundació amb participació de les administracions públiques que hi tindran veu i vot. Això ha de facilitar que s'obtingui el finançament necessari per cobrir el deute i afrontar les inversions necessàries per fer rutllar l'entitat que atèn a persones amb discapacitat intel·lectual.

L'assemblea de socis s'ha celebrat a una sala de l'hotel d'entitats de Berga que no s'ha acabat d'omplir. Hi hagut 135 persones del total de 420 socis que té l'entitat. Hi ha hagut socis que han delegat el seu vot perquè no hi han pogut assistir o bé que han hagut de marxar abans que s'acabés.

De fet, la fundació ja existeix des del 2003 però ara caldrà actualitzar-ne els estatuts i reactivar-la ja que no s'ha fet servit mai. La presidenta de la junta de l'Associació, Cecília Camprubí, ha explicat que es proposarà passar de 5 a 10 patrons, entre d'altres condicions com que els treballadors hi puguin tenir representació.

A partir d'ara es treballarà per gestionar aquesta transició. De moment es mantindrà la situació de pre-concurs de creditors fins que no s'hagi obtingut el finançament per cobrir els deutes. Cecília Camprubí ha dit que el canvi de model de gestió era el que els demanava la Generalitat per avalar-los perquè obtinguin finançament dels bancs per eixugar el deute. Alhora la presa de decisions serà més àgil.

L'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà travessa una dura crisi amb un forat de 451.000 euros a data de 31 d'agost segons s'ha informat a la reunió. L'Associació deu 938.472 euros dels quals 252.997 corresponen al personal, 333. 451 a proveïdors i tercers, 276.00 a a bancs i 76.023 a Hisenda. Al mateix temps té pendents de cobraments de la Generalitat 342.460 euros, 131.036 euros de clients i 13.905 d'usuaris i socis. En total 487.041 euros.

Aquesta històrica entitat berguedana atén 300 persones i en té 120 de contractades entre els professionals i treballadors del Centre Especial de Treball del Taller Coloma. L'entitat gestiona serveis per a persones amb discapacitat intel·lectual com el centre especial de treball Taller Coloma, l'escola de la Llar, el CDIAP, el programa de suport a la pròpia llar i la residència, entre d'altres.