Ramon Anglerill, el rector de Gósol que va inspirar el popular personatge de Mossèn Tronxo en el llibre homònim escrit per Josep Maria Ballarín i que va esdevenir un best-seller, va morir la matinada de dissabte com a conseqüència d'un ictus.

Anglerill, que tenia 81 anys, va exercir com a rector de la parròquia de Gósol des del 1970 i era conegut, sobretot, pel fet que es va convertir en aquesta referència literària d'una obra publicada fa tres dècades que va causar un gran impacte literari.

Ramon Maria Anglerill va néixer a la casa de Ferreres d'Olvan l'any 1938 i durant 49 anys ha estat rector de Gósol. L'any 2012 aquesta població de l'alt Berguedà va honorar-lo amb una gran celebració per commemorar el seus 50 anys d'ordenació sacerdotal, i és que era un mossèn molt estimat al poble. El funeral tindrà lloc demà, 30 de setembre, a les 12 del migdia a l'església parroquial de Gósol, presidit pel bisbe de Solsona. La sala de vetlla per Anglerill serà a la funerària Ferran de Berga, avui de 10 a 1 del matí i de 4 a 7 de la tarda.

Josep Maria Ballarín va publicar Mossèn Tronxo l'any 1989 a l'editorial Columna. La novel·la repassa les desventures d'un capellà de poble i les seves relacions amb la comunitat. El llibre es va convertir en un best-seller i va superar els 100.000 exemplars venuts, i amb el temps ha esdevingut un long-seller, un llibre que es va venent al llarg dels anys. Els sis primers mesos després de la seva aparició, el llibre va vendre fins a 25.000 exemplars, xifra que va suposar tota una fita en el món editorial català. En aquells anys un llibre que venia 15.000 exemplars ja era considerat tot un èxit.