L'estelada que des del setembre del 2012 llueix al balcó de l'Ajuntament de Berga no hi és i no l'han tret els Mossos d'Esquadra, segons ha pogut confirmar aquest diari de fonts solvents. Divendres, la Junta Electoral de Zona va ordenar al consistori berguedà (i a la resta d'ajuntaments de la comarca) que la tragués així com també altres símbols independentistes (llaços grocs) i li donava de termini per fer-ho fins aquest dilluns a les 2 de la tarda segons va avançar Nació Berguedà i ha pogut confirmar Regió7. Dissabte a la tarda, es van reunir a la sala de plens del consistori berguedà representants dels grups polítics municipals i d'entitats independentistes. En aquesta trobada es va acordar retirar l'estelada per evitar un nou enfrontament polític i legal per aquesta qüestió.

L'alcaldessa Montse Venturós (CUP) va ser inhabilitada per un període de mig any justament per no retirar l'estelada l'octubre del 2018. Va ser condemnada per no despenjar l'esmentada estelada durant dues cites electorals a les eleccions del 27 de setembre del 2015 i les general del 20 de desembre del 2015 tal i com havia ordenat la Junta Electoral. Montse Venturós va ser el primer càrrec electe de Catalunya a ser detinguda el 4 de novembre del 2016 per haver-se negat dues vegades a declarar davant del jutge per aquests cas.

Concentració de protesta

En una reunió d'urgència convocada dissabte a la tarda entre partits independentistes i entitats, es va decidir que es retirarien els símbols. Aquest dilluns a les 7 del vespre la Plataforma pels drets democràtics i polítics de Berga ha convocat una manifestació on s'explicaran els motius de la decisió. El text que llegirà l'alcaldessa, Montse Venturós, a què ha tingut accés l'ACN, argumenta que, enmig d'una "onada repressiva extraordinària" i veient que l'independentisme "no segueix una estratègia compartida", no creuen que la desobediència aïllada d'un consistori "pugui tenir l'efecte multiplicador desitjat".

La decisió de retirar els símbols de la façana també vol evitar el "desgast" que suposaria un nou procés d'inhabilitació per a l'alcaldessa "per un assumpte que, al capdavall, és simbòlic". El text admet que l'Estat trobaria la manera per "defenestrar" els actius polítics. "Trobaríem la manera de fer-hi front, però no podem obviar que la repressió debilita, limitant també la capacitat de fer front a nous embats, que probablement no siguin simbòlics", afegeix el text.

En la lectura també es deixarà clar que no es renega d'haver mantingut l'estelada penjada al balcó durant dues cites electorals el 2015. Però els partits i les entitats que integren la Plataforma pels drets democràtics i polítics de Berga aquest cop ha decidit donar una resposta diferent prioritzant el funcionament de l'administració municipal.