ERC de Cercs ha acusat l'equip de govern (Demòcrates del Berguedà - JxCat) d'actuar d'esquenes de la població amb la posada en marxa d'una planta d'incineració de residus a l'antiga central tèrmica del municipi. A través d'un comunicat, lamenten que s'estigui posant "els interessos d'uns per damunt dels de la majoria". No són, però, els únics que s'hi oposen. Des de la CUP de l'Alt Berguedà també lamenten que no s'hagi consultat abans a la ciutadania. En paral·lel, s'ha constituït una plataforma contra el projecte. Aquest està encara pendent de l'aprovació ambiental per part de la Generalitat.

L'empresa manresana EmSpain Waste&Treatment ha comprat les històriques instal·lacions i ha anunciat una inversió de 130 milions d'euros per convertir-les en la primera planta de tot l'Estat que generarà electricitat a partir de la crema de residus industrials "no perillosos". Tot i que el projecte està encara pendent de l'aprovació ambiental per part de la Generalitat, ja hi ha sortit les primeres veus opositores. Cal recordar que el territori ja va patir greus episodis de pluja àcida, als anys 80, provinents de l'antiga central tèrmica.

Des d'ERC reconeixen que, quan es van assabentar aquest dimarts de la notícia al ple, la van rebre amb "estupefacció". La seva oposició recau, expliquen a través d'un comunicat, per l'afectació que pot comportar per la salut de les persones; i que no es pot considerar "una energia verda". També lamenten que l'equip de govern, que ho coneixia abans dels darrers comicis municipals, no ho hagués comunicat. Consideren que es va "ocultar la informació" perquè sabien que el projecte podria generar rebuig entre els ciutadans.

Per la seva part, en declaracions a l'ACN, Martina Marcet, portaveu de la CUP a l'Alt Berguedà també ha mostrat el rebuig de la seva formació al projecte que creuen que no beneficiarà a la comarca. D'una banda pels efectes que pot tenir en la ciutadania els gasos que generi la incineració; alhora que posen en dubte que generi llocs de treball "una empresa que pot marxar en qualsevol moment". Com ERC, lamenten que des del consistori s'hagi ocultat la informació i consideren que s'hauria d'haver obert "un debat ciutadà".

Plataforma contrària

No són, però, les úniques veus detractores. A hores d'ara ja s'ha constituït la Plataforma antiincineració de Cercs, a la que ja s'hi ha sumat diversos col·lectius ecologistes catalans. A través d'un comunicat, denuncien que el projecte "és un sabotatge a l'emergència climàtica i ambiental".

Entre els arguments contraris, el col·lectiu apel·la al fet que, en plena emergència climàtica, aquest projecte comportaria "afegir més emissions i impactes ambientals al medi i a la salut i un malbaratament de recursos convertits en cendres tòxiques". També denuncien que la incineració de residus no pot formar part de la solució als reptes energètics i climàtics que "per la seva afectació a la salut humana i als ecosistemes per les emissions pròpies de tot procés de combustió de materials d'origen fòssil".

Segons la plataforma, els kWh generats en la incineració "no són ni es poden considerar mai com energia renovable", ja que "produeixen fins al doble de gasos d'efecte hivernacle per kWh en la generació d'electricitat que les plantes de carbó".

La plataforma qualifica d'"irresponsabilitat" aprovar aquest projecte "forassenyat d'incineració de residus sabent que llença compostos químics tòxics a l'ambient". En aquest sentit, subratllen que la crema podria tenir efectes sobre la salut de les persones i el medi molt greu. "No hi ha filtre que retingui les micropartícules i molts d'aquests contaminants", apunten.

El col·lectiu assenyala que el projecte és "totalment contrari a la normativa comunitària en matèria de residus"; i qualifiquen de "cinisme suprem" anomenar "economia circular" la crema de residus, tot recalcant que aquesta no persegueix "destruir recursos sinó aprofitar-los reintroduint-los en els processos productius".

Per tot, reclamen "una Llei Catalana Residu Zero de Prevenció de Residus" que incorpori "un Pla de tancament de la incineració" i exigeixen "que no es donin més autoritzacions per aquestes instal·lacions agressives al medi com és la incineració de residus, emmascarada amb el fals i discurs de l'economia circular i l'energia verda".