El projecte de construcció d'una planta per cremar 332.000 tones anuals de residus industrials no perillosos a l'antiga central tèrmica de Cercs per produir 225 milions de kW anuals -que va avançar en primícia aquest diari ahir- ha tingut una ràpida reacció en contra.

Es tracta de la creació d'una plataforma integrada per regidors d'ERC. Aquest grup s'oposa frontalment a un projecte que considera molt negatiu per a la comarca. I ha anunciat que farà accions a tots els nivells per evitar que la planta incineradora es converteixi en una realitat.

La plataforma que s'oposa a la construcció d'una planta de residus industrials a la vella central tèrmica de Cercs, un projecte que promou l'empresa manresana EmSpain Waste&Treatment -que aplega diferents inversors a través del promotor Lluís Basiana, d'EM Grup-, assegura que «la incineradora és una aberració». Les raons són que «cremarà 1.000 tones al dia de residus industrials perillosos» i també que «produirà energia negra amb el doble d'emissions» que quan la vella central tèrmica berguedana -tancada el 31 de desembre del 2011- estava en servei i cremava carbó, «a part dels altres contaminants cancerígens i pertorbadors endocrins».

L'exregidor de Medi Ambient d'Avià i conseller comarcal d'ERC, Josep Subirana, un dels impulsors d'aquest grup, assegura que «no hi ha filtres al món capaços d'aturar tot això». El polític berguedà, un activista a favor de les polítiques per promoure les energies sostenibles, assegura que «la creació de la incineradora va contra tot sentit comú i les directives europees», alhora que «destrueix un model de comarca». Subirana sosté que, tot i que els promotors han anunciat que es crearan 60 llocs de treball directes i 100 d'indirectes, se'n «destruiran un mínim de 600» per l'impacte que l'activitat de la planta tindrà sobre el preu de l'habitatge o el turisme rural, entre d'altres.

Un projecte «aberrant»

Josep Subirana assegura que aquest projecte «és aberrant» perquè suposarà «més emissions i impactes ambientals al medi i a la salut i un malbaratament de recursos convertits en cendres tòxiques». Per a Subirana, «és una irresponsabilitat aprovar aquest projecte forassenyat d'incineració de residus sabent que llença compostos químics tòxics a l'ambient». Ha exposat que la incineració de residus «allibera al medi dioxines i furans, compostos orgànics persistents (COP), metalls pesants, ftalats, gasos d'efecte hivernacle, gasos àcids, partícules superfines, i un llarg etcètera. I un cop alliberades al medi, les substàncies contaminants s'incorporen als organismes vius, les plantes, els animals i les persones».

A partir d'ara, aquest grup programarà sessions informatives per als ciutadans de la comarca, «farem pressió política a tots els partits», i es presentaran mocions als ajuntaments en contra d'aquesta proposta.

També s'hi ha pronunciat en contra el Grup de Defensa de la Natura del Berguedà. El seu president, Ferran Canudas, ha dit que «el considerem un projecte perillós per al medi ambient i la comarca». Canudas assegura que amb una incineradora «els residus no es minimitzen, es cremen. No estem d'acord amb aquest sistema». Tampoc hi està la CUP. La seva portaveu, Martina Marcet, ha explicat que «ens sembla una barrabassada tornar a activar la central tèrmica per fer-hi una incineradora de deixalles i dir que serà sostenible». Marcet ha dit que la planta «generarà partícules contaminants que afectaran l'entorn, un dels actius del Berguedà».Les veus a favor

Per altra banda, hi ha les reaccions a favor de la proposta de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà, el PDeCAT i el PSC. Creuen que ajudarà a dinamitzar la indústria i l'economia berguedana amb una inversió de 130 milions d'euros i la creació de 160 llocs de treball. Per bé que tots ells deixen clar que cal que el projecte ofereixi garanties que no comportarà impacte ambiental i que compleix la normativa.

Josep Maria Serarols, president de l'Aceb, creu que «aquesta infraestructura és una grandíssima oportunitat» per a la indústria del Berguedà per l'elevada inversió i la creació de llocs de treball que es preveu. Això sí, «hi ha d'haver una absoluta garantia mediambiental». Per Serarols, si aquest projecte tira endavant «serà una bona notícia» perquè generarà activitat econòmica i crearà llocs de treball. Ha matisat que «en desconeixem l'impacte i estem a l'expectativa que ens expliquin el projecte amb el màxim detall».

Per la seva banda, Jordi Selga, president comarcal del PDeCAT, ha comentat que «tot el que sigui desenvolupament de la comarca i creació de llocs de treball és una bona notícia», sempre que sigui mediambiental sostenible i creï llocs de treball a la vella central en desús des del 2011.

En uns termes similars s'ha pronunciat Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, que d'entrada troba bé el projecte. El dirigent ha dit que és la Generalitat qui ha de donar els permisos i que «avui en dia la llei és molt restrictiva» en projectes que puguin afectar l'entorn.

Per la seva banda, Abel Garcia, de la junta del PSC i vicepresident del Consell, ha dit que la llei és estricta i que el projecte «no ha de suposar cap problema, al contrari, ha de donar feina».

Els promotors havien previst presentar la seva proposta avui a la central de Cercs en un acte al qual havien convidat empresaris, polítics i periodistes. La trobada, però, es va anul·lar dilluns per raons que no s'han explicat.