Una desena d'agents de la Guàrdia Civil han dut a terme aquesta tarda de dilluns controls a l'entrada sud de Berga, a la rotonda situada davant del Lidl. La benemèrita ha bloquejat el pas amb tres vehicles tot terreny i demanava la documentació a alguns conductors que es dirigien cap al centre de la capital del Berguedà. Anaven armats i també han fet identificar dos dels periodistes que s'han desplaçat fins aquest punt. Al voltant de dos quarts de 8 del vespre, han marxat.

Aquesta escena ja es va viure el divendres 11 d'octubre quan, durant la tarda i el vespre, la Guàrdia Civil va dur a terme «controls antiterroristes» a l'entorn de Berga.. Els agents escorcollaven a fons alguns dels turismes que aturaven. Alguns conductors van arribar a estar tres quarts d'hora aturats, mentre que en altres casos els agents de l'institut armat es limitaven a demanar la documentació dels seus ocupants i els deixaven continuar amb el seu trajecte.

Entre els llocs on es van fer aquests controls del cos hi havia la carretera de Berga a Avià, a la cruïlla del barri de la Creu i posteriorment, la carretera de Sant Llorenç de Morunys, que porta cap al santuari de Queralt.

En els darrers dies, la Guàrdia Civil ha incrementat la seva presència i la seva visibilitat a la Catalunya Central. Fonts del cos han explicat a Regió7, que es mouen pel territori, però han assegurat que les unitats de reforç procedents d'altres punts de l'estat no han fet un desplegament concret en diferents punts del territori català. Tot i això, sí que admeten haver-se que estan preparats per actuar en «casos excepcionals».

Segons d'alguns cercles independentistes també s'ha afirmat que a la nit s'ha muntat un altre control de la Guàrdia Civil a la sortida de Manresa en direcció a Viladordis. Segons aquestes informacions, els agents hi haurien anat amb subfusells i cadenes per punxar pneumàtics.