D'aquí a 100 milions d'anys el Pirineus a Catalunya, Espanya i gran part de França tal com són actualment hauran desaparegut. Aquesta és un dels descobriments que permet fer l'exposició itinerant Piribus «Viatge al Cor dels Pirineus», que des d'avui fins al 3 de novembre es pot visitar al semiremolc de 72 metres quadrats que hi haurà instal·lat a la plaça Viladomat de Berga. És previst que la visitin 380 escolars berguedans a banda d'altres entitats i col·lectius.

És una mostra organitzada dins del projecte europeu ADN Pirineus per apropar la història i la singularitat paisatgística i natural dels Pirineus a Catalunya, Andorra, Aragó, Navarra i França, recorrent més de 6.000 quilòmetres.

El Piribus, un semiremolc de 72 metres quadrats, estarà obert cada dia d'1/4 de 10 a la 1 de la tarda i de les 3 a les 7. Es faran visites guiades els dies 23, 24, 30, 31 d'octubre i 1 de novembre a les 18 hores i, gairebé cada dia, per a grups escolars de la comarca. Fins ahir hi havia confirmada la visita de 9 escoles: Sant Joan de Berga, Xarxa de Berga, Santa Maria d'Avià, la ZER Alt Berguedà,la ZER Berguedà Centre, Galceran de Pinos de Bagà i la Pobla de Lillet.

La mostra és una invitació a descobrir el paisatge, la geologia, la biodiversitat i la història humana dels Pirineus. Paral·lelament, s'organitzaran activitats, com tallers, xerrades, jocs, itineraris, activitats d'astronomia i explicacions de llegendes, a Castellar de n'Hug, Gréixer i Bagà, totes gratuïtes. Es faran visites guiades els dies 23, 24, 30, 31 d'octubre i 1 de novembre a les 6 de la tarda i, gairebé cada dia, per a grups escolars de la comarca. A més, el parc natural del Cadí-Moixeró facilitarà un bus a les escoles del seu àmbit perquè l'alumnat pugui anar a visitar el Piribus a Berga.

L'exposició vol que els visitants visquin una «experiència sensorial única», a partir d'objectes i dispositius que permeten descobertes visuals en 360º, pantalles tàctils i sonores, així com la manipulació d'objectes i mostres.

Berga és la novena localitat catalana que rep el Piribus, que recorrerà 32 indrets de Catalunya, Andorra, Aragó, Navarra i França i la segona de l'àmbit de Regió7 (el mes de juliol es va poder veure a la Seu). Ara ve d'Andorra i ja l'ha visitat gairebé un total de 16.000 persones.

Del dia 20 de novembre a l'1 de desembre es podrà veure a Puigcerdà. Finalitzarà el seu recorregut el desembre del 2020.