L'Ajuntament de Ajuntament de BergaBerga, una iniciativa per fomentar el coneixement sobre el patrimoni i les tradicions vinculades a la mort. El projecte inclou una exposició titulada La Mort. Sortir amb els peus per davant i dues visites guiades nocturnes i gratuïtes que es faran a l'entorn del barri vell i el cementiri municipal.

El regidor de Patrimoni Cultural i Museus de l'Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha explicat que "l'objectiu de la 'Trilogia de la mort' és recuperar les tradicions atàviques del passat presents a les cases i que es donaven al voltant d'una llar de foc en moments puntuals com la nit de Sant Joan o la vigília de Tots Sants". Segons ha comentat Sànchez, "avui dia, la mort és més tabú que fa alguns anys, ja que formava part de la quotidianitat de la gent i era més habitual visitar el cementiri i explicar llegendes a casa".

Exposició pròpia

Algunes de les estances del Museu Comarcal de Berga canviaran la seva fesomia durant tres mesos. La mostra ocuparà tres espais de l'equipament cultural, on s'exposaran i explicaran diversos elements relacionats amb la tradició de la mort. El dissenyador i il·lustrador berguedà encarregat de crear l'exposició, Salvador Vinyes, ha explicat que les sensacions prendran rellevància pels visitants. "A mi m'agradaria que quan una persona entrés aquí, li passés alguna cosa perquè la mort no és una cosa habitual". En aquest sentit, Vinyes ha dit que "aquesta mostra no és més que un passeig, un petit tast sobre el món de la mort, ja que la realitat te la trobes quan deixes d'existir, és a dir, quan ja ets mort".

La directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, espera repetir l'èxit de la mostra de 2018 titulada Bruixes, que va registrar uns 3.500 visitants. Perarnau ha comentat que arran de la bona acollida de la mostra anterior, "aquest any repetim l'experiència de muntar una exposició pròpia i ens basem en la mort perquè és un tema molt interessant que té moltes possibilitats i ens permet lligar-ho amb els dies de la celebració de Tots Sants". La Mort. Sortir amb els peus per davant es podrà veure al Museu Comarcal de Berga del 31 d'octubre al 31 de gener. El dijous, 31 d'octubre, a 2/4 de 8 dels vespre es realitzarà la inauguració de la mostra que inclourà el repartiment de castanyes cuites i calaveres de xocolata entre el públic assistent.

Visites guiades nocturnes

El cicle d'activitats de la 'Trilogia de la mort' es completarà amb dues visites guiades. La primera es portarà a terme el divendres, 1 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre a càrrec de Roger Cortina. L'activitat titulada Nit d'ànimes. Crònica negra de Berga consistirà en un recorregut pel barri vell per conèixer diversos mites i llegendes sobre la cultura de la mort. L'Oficina de Turisme serà el punt de sortida de la ruta.

El cementiri municipal acollirà la segona visita que es farà el dissabte, 2 de novembre. Albert Cols serà l'historiador encarregat de guiar els visitants, així com d'explicar els orígens i la història de Tots Sants tot recorrent diversos espais del cementiri com el panteó dels berguedans il·lustres. L'activitat s'iniciarà a les 8 del vespre a la porta d'accés del cementiri.

Paral·lelament, 'La peça del mes' programada pel mes de novembre també estarà relacionada amb la temàtica de la mort. En concret, el Doctor en Comunicació Audiovisual i professor de Cinema a la Universitat de Barcelona, Jaume Duran, oferirà una conferència sobre el llibre 'La muerte en el cine' escrit pel mateix Duran en què recull una cinquantena de pel·lícules que han estat objecte de reflexió sobre la mort a través de la cinematografia.