El Consell Comarcal del Berguedà entrarà a formar part del Consorci Urbanístic per al Desenvolupament del Polígon d'Activitats Econòmiques Rocarodona- Olvan per ajudar a desencallar aquest projecte que havia de ser estratègic per al desenvolupament econòmic de la comarca però que fins ara no s'ha pogut materialitzar.

Les obres d'urbanització d'aquest espai industrial romanen aturades des de l'estiu del 2011 per falta de finançament. I no hi ha un calendari per a la represa. Tanmateix, l'alcalde d'Olvan, Sebastià Prat, preveu que el 2021 es puguin posar a la venda les primeres parcel·les un cop fets els treballs per acabar de dur els serveis (aigua i llum) en una zona de 19 hectàrees del futur polígon, en una subfase de l'obra amb un cost estimat d'entre 400.000 i 500.000 euros que pagaria el Consorci, ha explicat.

Des de la seva creació, formen part del Consorci al 50% cadascun, l'Incasòl i l'Ajuntament d'Olvan. L'alcalde d'Olvan Sebastià Prat ha explicat que després de celebrar tres reunions a tres bandes «hem arribat a l'acord verbal que el Consell entrarà al Consorci». Ara, s'està fent la revisó dels estatuts per tal que l'ens comarcal pugui formar-ne part i donar suport tècnic i econòmic a un consistori petit com el d'Olvan que no té capacitat econòmica ni recursos suficients per a un projecte d'aquesta envergadura segons ha explicat l'alcalde Sebastià Prat.

L'entrada del Consell tot just està embastada i requerirà encara un llarg camí burocràtic . «No serà fàcil ni ràpid», ha indicat el batlle d'Olvan. Aquest procés es farà coincidir amb l'actualització dels percentatges de participació a l'ens dels seus membres per adaptar-se als requisits que actualment estableix la llei, ha dit Prat. Així l'Incasòl passarà del 50% al i l'Ajuntament i el Consell tindran a part iguals el 35% restant.

Avantatges de ser al Consorci

Què suposarà l'entrada del Consell al Consorci? «Permetrà tenir més capacitat d'interlocució amb l'Incasòl, el territori tindrem més veu. Serem dos agents del Berguedà i no un ajuntament petit sol per defensar aquest projecte», ha apuntat l'alcalde. A més a més, «el Consell Comarcal té més recursos» i també «més capacitat» per obtenir ajudes per l'obra.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha explicat que va posar-se en contacte amb l'alcalde d'Olvan i que plegats van anar a entrevistar-se amb responsables de l'Incàsol per plantejar l'entrada del Consell al consorci. «Hi ha la voluntat per fer-ho».

De fet, actualment s'estan redactant els nous estatuts. Lara ha dit que «alliberarem un ajuntament amb un pressupost petit». El Consell té més recursos i pot ajudar l'Ajuntament d'Olvan tant per facilitar suport tècnic com econòmic.

La singularitat d'aquest futur espai industrial és que ha de poder oferir parcel·les de 10.000 metres quadrats, que al Berguedà van escasses. Els darrers anys, l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (Aceb) no s'ha cansat de posar de manifest la necessitat que aquesta obra es desencalli de manera urgent.

En aquest sentit, Lara ha indicat que l'Incasòl «té ganes de desenvolupar el polígon» i ha exposat que fins ara «s'hi ha estat treballant molt internament».