De mica en mica l'associació De tot cor avança per assolir un dels seus objectius: que com més persones millor estiguin preparades per actuar en cas de trobar-se davant d'una aturada cardiorespiratòria. Des del seu naixement, ofereixen sessions a tota la comarca per explicar el protocol a seguir si algú té un atac de cor, i aquesta setmana, dins dels actes de la Jornada Mundial de Conscienciació sobre l'Aturada Cardiorespiratòria, Berga ha acollit un taller obert a la ciutadania per continuar fent aquesta tasca pedagògica.

«En aquest temps hem fet sessions a instituts, entitats veïnals i a tots els col·lectius que ens ho han demanat», recordava el president de l'associació De tot cor, Josep Gomà. I continuaran fent els tallers que calgui «per conscienciar de la importància que té a l'hora de salvar una vida saber utilitzar el desfibril·lador». Els membres d'aquesta entitat asseguren que s'ha demostrat que «si s'actua des del minut zero abans no arribin els serveis medicalitzats hi ha més pacients que arriben vius a l'hospital i en surten amb menys seqüeles o cap».

Segons les estadístiques, a Berga, amb una població que és del voltant dels 16.000 habitants, hi ha una mort per aturada cardiorespiratòria d'una persona aparentment sana cada 45 dies, el que suposa aproximadament nou víctimes a l'any.

L'Hotel d'Entitats de Berga, la nova seu de l'associació, va acollir dilluns passat uns quants berguedans -menys dels que l'organització desitjava- en una formació per demostrar-los que els desfibril·ladors no són perillosos i que només cal seguir les instruccions per fer-lo servir.

Els assistents també van marxar del taller amb una idea clara de com cal actuar abans no es disposa d'un desfibril·lador. Si es troben davant d'una persona que no respon ni respira amb normalitat cal trucar al sistema d'emergències i automàticament començar a aplicar-li compressions toràciques al pacient. Després de trenta compressions cal fer dues respiracions de suport i continuar aplicant aquesta fórmula fins que es pugui disposar d'un desfibril- lador o arribin els serveis d'emergència. Els assistents també van poder comprovar que els desfibril·ladors no suposen cap dificultat, simplement cal seguir els passos que s'anuncien pel seu altaveu.

Paral·lelament a aquesta tasca de pedagogia, l'entitat treballa per continuar impulsant la instal·lació de desfibril·ladors a la via pública i aconseguir que els que es troben en equipaments tancats es treguin al carrer.