El parc del Lledó és un d'aquells espais oblidats de la ciutat de Berga. La falta de manteniment i el fet que no disposi de corrent elèctric el fan un espai pràcticament inutilitzable per fer-hi la diversitat d'activitats que podria acollir. Però, quan les institucions no responen, són les persones les que altruistament tiren endavant iniciatives engrescadores. Dissabte passat, l'amfiteatre del parc va reunir més de 200 persones en un torneig de rap freestyle, és a dir, d'improvisació, popularment conegut com batalles de galls.

Les anomenades Hell Battles de Berga van superar totes les expectatives dels organitzadors i constaten que han arribat a la ciutat per quedar-s'hi. Després de l'èxit de la primera convocatòria, ja pensen en una nova data, d'aquí a menys d'un mes. «Va venir moltíssima més gent de la que esperàvem, no ens ho imaginàvem pas, va ser brutal», explica l'ideòleg del torneig, Fèlix Anglès.

El jove berguedà de 17 anys fa molt temps que és un gran aficionat al rap i al freestyle, va tenir la idea d'organitzar un torneig en clau local, i hi va començar a donar voltes. «Conec gent de Berga i de la comarca que improvisen i rapegen, i tenia ganes d'organitzar alguna cosa així. Em va venir un nom al cap, vaig fer el logo, vaig treballar amb el compte d'Instagram i ho vaig comentar a un grup d'amics», explica l'impulsor.

Anglès apunta que, després de la difusió entre amics i a xarxes, es va encarregar de reclutar gent per participar i buscar jutges que fossin gent coneguda a la zona i dins del món del rap. Fins i tot hi va participar un freestyle professional de Berga, anomenat Cratoon, que, a més de jutge, va competir en una batalla d'exhibició «espectacular» contra un dels seus homòlegs.

L'organitzador va pensar en el parc del Lledó com a lloc idoni, i han quedat del tot contents de la decisió. De fet, si no hi ha cap canvi, acollirà l'edició següent del torneig. La problemàtica de la falta de punt de llum es va resoldre fent arribar un allargador elèctric des de casa d'un company que viu al costat de l'amfiteatre

Superats per l'èxit

«Vaig començar jo sol amb l'Instagram, però pràcticament el mateix dia del torneig dos amics més em van haver de donar un cop de mà, perquè se'ns n'estava anant de les mans», explica l'organitzador. La idea era mantenir un format de torneig molt pautat, però entre la gran afluència de gent i el retard d'algun concursant, a més de la falta d'experiència, els va obligar a improvisar una mica.

El campionat va començar amb una triple amenaça entre els 12 participants inicials, on a cada grup s'eliminava un dels contendents, en un format de 4x4 (4 compassos de 4 versos). Posteriorment, es van fer quarts de final, les semifinals, on van haver de rapejar amb temàtiques determinades, i la gran final amb temàtica lliure. «Teníem pensada alguna cosa que no es va poder fer», explica Anglès, que assegura que a la següent «s'organitzarà millor».

El primer guanyador de les Hell Battles va ser Mc Turbo, un jove gironellenc que es va imposar al freestyler Lil Eddy. El campió va ser obsequiat amb una samarreta del torneig i instrumental per fer una cançó, feta per un productor de Berga que hi va col·laborar.