La regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Berga ha iniciat l'elaboració del nou Pla Local de Joventut, un instrument «estratègic i participatiu que permetrà definir, impulsar i coordinar les actuacions que es portaran a terme al municipi en matèria de joventut durant el període 2020-2023».

El regidor de Joventut, Isaac Santiago, ha convidat a tothom a «participar activament en l'elaboració del Pla Local de Joventut per poder disposar d'una eina clau que ens ajudi, sobretot, a respondre les necessitats del jovent». Santiago ha afegit que «tenir el 23,6% de joves a la ciutat és motiu més que suficient per incidir-hi. A més a més , apostem per incloure un canvi important en el format, fer un pla real, concret, visible i atractiu. El jovent és l'esperança del present i té tota la força del futur».

Actualment, el pla es troba en la fase de diagnosi. Aquesta fase ha de permetre obtenir una radiografia de les mancances i potencialitats relacionades amb l'àmbit de la joventut per poder dissenyar i promoure polítiques eficaces i d'interès per a la població jove de la ciutat.

Fonts municipals han explicat que «per recollir les inquietuds i aportacions del jovent» es faran «entrevistes exploratòries a persones vinculades a les entitats locals, els serveis i les regidories del consistori» i una enquesta digital feta als centres de secundària que es podrà respondre en línia fins al dia 24 de novembre. També s'habilitarà un punt mòbil d'informació, recollida de propostes i enquesta online a la Fira de la Xocolata i de la Ratafia, el proper 23 de novembre, i a la Fira del Joc i de Nadal, el 6 de desembre.

El retorn dels resultats obtinguts durant la diagnosi s'exposarà públicament el 28 de desembre a l'Espai Jove, que és situat al carrer Mossèn Espelt, 13. A més a més, es donarà a conèixer el nom de l'equipament juvenil que s'escollirà a través de participació popular a les xarxes socials de @bergajove i tot seguit tindrà lloc un berenar en què hi haurà biquinis dolços i salats. La jornada participativa es clourà amb la presentació del Club del joc a càrrec de la Cia. de Jocs l'Anònima.

Nou Espai Jove

Tal com ja va explicar aquest diari, a final de l'any passat es van organitzar les primeres trobades al nou local de joventut de Berga per decidir quins usos han de tenir els diversos espais de l'equipament. Per una banda, una sala es destinarà a activitats recreatives i s'hi preveu la instal·lació d'un futbolí, un billar i altres jocs. Una altra de les sales serà un espai d'assaig de grups de música i un estudi de gravació. La tercera es va decidir convertir-la en un espai per fer-hi xerrades, tallers i que serveixi de punt de trobada de les entitats juvenils de la ciutat.

Actualment encara està en marxa el procés de redacció del pla d'usos perquè quedi recollida oficialment quina és l'activitat de l'equipament, així com quines són les condicions per poder-hi entrar i fer-ne ús.

El projecte de l'espai de joventut a la capital del Berguedà es va concebre en el mandat 2007-2011 per tal de donar resposta al Pla Jove de Berga. L'equipament no es va acabar en el mandat següent a causa de l'endarreriment de les obres i també pels problemes que van sorgir amb el clavegueram. Tal com ja va explicar aquest diari, el primer govern de la CUP va apostar per tirar endavant l'obertura de l'equipament mentre s'espera que es resolguin els problemes amb la Generalitat, propietària del bloc de pisos de promoció pública del carrer Mossèn Espelt.