L'organització de les Hell Battles esperava reunir un bon grapat d'aficionats al rap i al freestyle, amics i familiars dels participants? però, en cap cas, l'èxit d'afluència que va tenir. «El dia del torneig va començar a venir molta gent, sobretot joves de Berga, Gironella, Puig-reig, Casserres», entre altres pobles de la zona, «però també van acabar venint familiars de participants i gent més gran», assegura Anglès. El promotor de les batalles berguedanes diu que fa molt temps que escolta rap i freestyle, però que darrerament «ha fet com un boom molt clar, la gent està molt activa», el que també es palpa en l'àmbit local.

L'èxit de l'experiment ha esperonat a Anglès a «seguir i anar a més. Va petar-ho tant que la qüestió ara és no parar». Els organitzadors ja treballen pensant en una nova data d'aquí a menys d'un mes, en una edició en la qual es comprometen a millorar tots els aspectes que no van funcionar o van faltar en aquesta primera ocasió. «Volem portar algun jurat diferent i fer cosetes noves, com posar-hi alguna paradeta o que hi hagi micròfons, ja que es van trobar a faltar», relata el jove.

Un altre aspecte important ara és la difusió, especialment a través d'Instagram i un canal de YouTube, on es podran veure imatges i vídeos. L'organitzador augura un bon futur per al projecte, per la qual cosa ha començat els tràmits per registrar la marca.

Lliga i xampions del 'freestyle'

Fa un bon grapat d'anys que Red Bull ha apostat per aquest món, especialment amb la creació, l'any 2005, d'un campionat que s'ha anat expandint a diferents indrets. La batalla de galls és una realitat en 11 països, que enguany competiran al WiZink Center de Madrid, on se celebrarà la final internacional amb els campions de tots els països. Fa 3 edicions, a més, que l'empresa Urban Roosters, en comptes d'un torneig, organitza, entre altres competicions, la Freestyle Master Series, una lliga regular on competeixen els millors freestylers de l'Estat. L'any passat, a Espanya s'hi va sumar Argentina amb una lliga particular, enguany ho han fet Xile i Mèxic, i l'any vinent ho farà Perú.

L'hegemonia hispana en aquesta disciplina fa que, fins i tot en llocs com Berga, la difusió i les batalles es facin en castellà. És el més habitual, actualment només se'n senten en castellà i ningú es planteja fer-ho en català. «S'ha normalitzat», afirma l'organitzador de les batalles berguedanes.