Amb un ambient cada cop més festiu i amb una xifra rècord de corredors, la cursa de Sant Silvestre de Berga arriba enguany a la vintena edició. En cada edició augmenta el nombre de petits i grans que volen acabar l'any fent esport i gresca, en una prova plenament consolidada i que no ha parat de créixer des de la seva creació l'any 1999. Així ho explica el president del Club Atlètic Berga, Joan Torrents, que juntament amb el consistori berguedà estan al capdavant d'aquest esdeveniment esportiu que serveix per acomiadar l'any.

Torrents recorda que la cursa va néixer a petició de l'Ajuntament de Berga ara fa vint anys. «Van demanar al club si podíem organitzar un parell de proves a l'any per dinamitzar la ciutat a nivell esportiu», explica. La Sant Silvestre s'ha mantingut amb el pas dels anys i ha arribat a convertir-se en una de les proves més multitudinàries de Catalunya del dar-rer dia de l'any. «Vam començar amb una cursa que consistia en un circuit pel passeig de la Indústria. Se sortia de la plaça Viladomat fins als bombers, i es tornava a pujar, i així repetitivament», explica. El primer any hi va haver una vuitantena els corredors que s'hi van inscriure. Ara, entre les curses infantils i la dels 5 quilòmetres urbans, n'hi participen més d'un miler. La xifra rècord va ser l'any passat, amb un total de 1.050 entre les dues categories.

Per a Torrents, el punt d'inflexió per a l'increment de la participació va ser al cap de sis o set anys, quan van estrenar el circuit que recorria alguns carrers de Berga. «Vam pensar que estaria bé donar-hi una volta i deixar el passeig de la Indústria per oferir un circuit urbà». Aquest recorregut d'uns 5 quilòmetres s'ha mantingut pràcticament intacte tots aquests anys.

Per al president de l'entitat, el que caracteritza la Sant Silvestre de Berga és l'ambient «festiu i popular». Tot i que reconeix que hi ha corredors que hi participen per guanyar, assegura que són pocs. «En general la gent ve a passar-ho bé, a superar la marca de l'any anterior i a fer una mica d'esport amb amics o família», diu. De fet, aquest ambient festiu està marcat per les disfresses que molts dels corredors llueixen durant la prova. «Cada vegada hi ha més gent que ve amb disfresses més originals i que s'atreveixen a fer-ho en grup», diu. Per potenciar aquesta faceta, a banda dels guanyadors de la prova, els més ben disfressats i els que criden més l'atenció també reben un obsequi.