«Penseu com podríeu anar a l'escola sense que els pares us hagin d'acompanyar en cotxe per fomentar una mobilitat més sostenible». Aquest és el primer encàrrec que l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha fet als nens i nenes del flamant consell d'infants que s'ha constituït aquesta dimarts, coincidint amb la setmana que es commemora el Dia Internacional dels Drets dels Infants. Amb la constitució de la comissió de treball, Puig-reig se suma a Berga, que ja fa prop de quinze anys que té en marxa aquest organisme i a Gironella, que va estrenar-lo fa tres cursos.

El consell d'infants de Puig-reig està integrat per vuit joves. Quatre són de l'escola Alfred Mata i els altres quatre de l'escola Sant Martí. Han estat escollits dels cursos de cinquè i sisè com a representants dels seus respectius centres per participar en el debat i la presa de decisions per la millora del municipi.

Aquest dimarts, davant de l'alcalde, Josep Maria Altarriba, els regidors del govern i de l'oposició i de familiars que han omplert la sala de plens, han acceptat el nou càrrec. Tal i com ha recordar el batlle, amb la constitució d'aquest grup de treball es posa punt i final a un llarg procés, però s'inicia un nou camí en el qual els joves tindran un paper destacat que fins ara no tenien. Així els hi van explicar els regidors presents al ple, que els van encoratjar a formar part de la vida política del municipi, des de la seva posició com a representants dels infants, i a implicar-se en els projectes municipals des de la seva perspectiva.

En el seu torn de paraula, la regidora d'Educació de Puig-reig, Elisabet Teixidor, ha destacat que el nou consell d'infants pretén incentivar la participació dels més joves i donar veu als infants del poble oferint-los un espai de debat per copsar i millorar la realitat i l'entorn del municipi. Per altra banda, l'organisme ha de ser un espai de formació per als joves per promoure els hàbits de diàleg i la relació entre els companys, a banda de permetre als infants analitzar el seu municipi des d'una perspectiva més directa, participant de la vida col·lectiva de Puig-reig.

Entre els seus compromisos hi ha els de fer les «millors propostes que siguin raonables a nivell econòmic, sostenibles i justes per la millora del municipi en un procés d'analisi, reflexió i decisió de les accions que acabin sent més representatives», per fomentar també el treball en equip. La cap de l'oposició, Araceli Esquerra, els ha parlat de l'orígen de la paraula democràcia. «La democràcia és el govern del poble i vosaltres heu estat escollits democràticament per representar els vostres companys i per treballar en equip per acostar la realitat dels més joves a la política local i des d'una mirada que nosaltres no tenim». En la mateixa línia s'hi ha referit l'alcalde que espera que més enllà de rebre propostes que serviran per realitzar millores «que segurament a nosaltres no ens passarien pel cap», també rebran encàrrecs per part de l'equip de regidors «per ajudar-nos a treballar en alguns temes on serà necessària la vostra aportació com a joves».

Set dels vuit intergrants del consell d'infants de Puig-reig -un d'ells ha justificat la seva absència per malaltia- han acceptat el càrrec de consellers en un ple oficial gairebé com si es tractés d'una presa de possessió després de les eleccions municipals. Tot i que la sessió s'ha iniciat amb els regidors asseguts als seus respectius llocs, els infants han pres el relleu als representants municipals per fer la seva primera intervenció com a membres del nou organisme. Tots ells han explicat els motius que els han portat a formar part d'aquest projecte, entre els quals hi destaquen la voluntat d'aportar la seva visió a l'hora de millorar el municipi perquè s'estimen el seu poble i perquè volen que els més petits també puguin dir-hi la seva.