Cinc empreses del Berguedà han trobat un relleu per evitar que el negoci hagi de tancar portes aquest any. Aquest novembre s'han tancat dos dels traspassos i està previst que abans de finalitzar l'any se'n puguin fer un parell més. Això ha estat possible a través del programa Reempresa i dels serveis de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà.

Jordi Martí, de 29 anys, és un dels reemprenedors, que a partir d'ara donarà una segona vida a Fruites Montse, on ampliarà els serveis com a botiga de degustació amb el nom de BdGust a Guardiola de Berguedà. Ara està treballant en la remodelació del local i ben aviat reobrirà portes per oferir una nova proposta al poble, segons han explicat fonts de l'Agència.

Reempresa és un servei que promou la continuïtat d'empreses i negocis que són viables econòmicament però cerquen un relleu en la propietat i la direcció. La persona reemprenedora agafa el testimoni en la gestió d'una empresa ja existent, comprant-la en la seva totalitat per continuar l'activitat. En aquests casos, el propietari aconsegueix rendibilitzar el negoci que vol deixar de gestionar, en vendre'l i ajudar en la seva continuïtat.

«El programa m'ha donat l'empenta per iniciar una nova etapa professional al Berguedà, amb un suport i assessorament que necessitava», ha explicat Sergi Grau, de 22 anys, que mantindrà el nom de taller Alvimòbil, un taller amb gairebé 30 anys de servei Berga, en el qual, a més del sector de l'electricitat de l'automòbil, ampliarà l'oferta amb reparacions de mecànica en general.

Aquests dos relleus que s'han completat el novembre, juntament amb tres més que s'han signat aquest any, han ajudat a mantenir cinc empreses vives i actives al Berguedà, en la majoria dels casos mantenint els llocs de treball, els proveïdors i l'essència, per tal que els clients que han anat fent durant tots els anys de funcionament de l'empresa puguin seguir gaudint dels seus serveis. A banda dels dos negocis esmentats, s'han tancat els relleus del bar celler La Tosca (ara L'Oiko), el restaurant Cal Nen, i el restaurant Ca la Nuri (ara el Nou tabal).

El president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, assegura que «hem aconseguit ser l'altaveu per a aquelles empreses que no volen que desapareguin tots els esforços fets, i a la vegada és un aparador perfecte perquè les persones amb ganes d'emprendre puguin aprofitar l'experiència i els recursos ja consolidats per establir el seu projecte».

El projecte Reempresa està promogut per la patronal catalana Cecot, Autoocupació i la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Al Berguedà aquest projecte està implementat per l'Agència de Desenvolupament del Berguedà.