Els veïns de la zona dels Pedregals de Berga es queixen de la manca de vigilància i del control d'accés durant les nits al parc del Lledó. L'Associació de Veïns dels Pedregals demana que hi hagi més control a l'espai municipal per posar fi a l'incivisme.

Tal com ha explicat a Berguedà Setmanal el president de l'entitat veïnal, Ramon Fontquerni, es tracta d'una reclamació històrica però que en els darrers mesos ha tornat a renéixer després que hagi augmentat el descontrol en aquest parc de la ciutat, on, segons Fontquerni, sovint es reuneixen grups de joves fins a altes hores de la matinada que accedeixen a l'espai amb cotxes i motos i hi reprodueixen música a tot volum. Per al president veïnal, la manca de vigilància provoca que hi hagi més incivisme i, per tant, que l'espai presenti cada vegada una imatge més degradada.

Fontquerni recorda que ja fa anys que el parc del Lledó ha quedat «oblidat» pels diversos governs municipals i no s'hi han fet actuacions ni de manteniment ni d'arranjament dels espais. «El parc està deixat, no hi ha llum, els arbres no s'han esporgat, està brut, bancs i material espatllats», detalla. A tot això, lamenta, s'hi sumen aquestes trobades nocturnes de grups de joves que hi poden accedir sense problemes, «tot i que estigui prohibida l'entrada al parc amb vehicles motoritzats».

El president veïnal creu que algunes de les solucions més imminents per posar fi a aquest incivisme nocturn són tancar i obrir el parc cada dia -perquè no s'hi pugui accedir de nit- i que hi hagi més vigilància i control per part dels cossos policials. En aquest sentit, assegura que han traslladat la seva petició a l'actual govern de la CUP en una trobada realitzada recentment que Fontquerni ha valorat positivament. «Esperem tenir una resposta, però ens sembla que s'hi podrà fer alguna acció per solucionar una part d'aquests problemes».

Projecte de millora

Els veïns no només es queixen, sinó que també proposen millores per «rentar la cara» al parc del Lledó i recuperar l'espai per als veïns. Juntament amb l'escola Sant Joan i Vedruna, que són a tocar d'aquest espai i els seus alumnes i famílies hi transiten cada dia per accedir als centres educatius, han presentat un projecte dins del procés de pressupostos participatius que ha estrenat Berga enguany. «Creiem que hi ha algunes actuacions que s'hi poden fer per tenir un espai net, acollidor i en el qual es puguin organitzar activitats d'una manera controlada», explica Fontquerni.

L'associació veïnal i els centres educatius han presentat aquesta iniciativa que ara esperaran que sigui una de les acceptades en el procés de triatge i que, finalment, hauria de rebre els vots de la ciutadania perquè es pugui dur a terme. «Creiem que és un primer pas per fer-hi algunes de les accions més urgents».

A partir d'aquí, afegeix, s'hauria de continuar amb «la recerca de més finançament», diu. Per a Fontquerni, el parc del Lledó no és únicament un espai de gaudi per als veïns dels Pedregals sinó que té «moltes possibilitats per realitzar-hi activitats i podria tornar a ser un espai de trobada i de passeig per als berguedans».