En els últims quatre anys s'ha incrementat més del doble la participació a les formacions destinades a empreses i recursos turístics que s'han desenvolupat al Berguedà. Així ho han fet públic els responsables de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, a través de la qual s'organitzen aquests cursos formatius. Segons les dades registrades, la participació als tallers de turisme ha anat augmentant any rere any de manera que veiem que les formacions són d'interès pel sector. El 2016 hi van participar 42 empreses, el 2017 van ser 47, el 2018 van ser 65 i el 2019 han participat en les formacions 96 empreses i entitats.

Segons ha explicat Lluís Vall, president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, a través d'un comunicat "la clau per tenir uns serveis competents és seguir apostant per la formació, i poder fer-ho amb aquelles empreses del mateix territori que han desenvolupat un projecte d'èxit enforteix i nodreix a tot el nostre teixit prodcutiu i econòmic . D'aquesta manera es posa de manifest que al Berguedà hi ha projectes que ara són exemple per a altres".

Cada any a la província de Barcelona s'ofereixen formacions des de la Cambra de Comerç de Barcelona i la Diputació de Barcelona que puguin ser d'interès per les empreses i entitats turístiques del territori. Aquest 2019 des del servei de turisme de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà s'han escollit quatre formacions, tres de les quals de temàtica vinculada a la millora de la sostenibilitat de la destinació . Les formacions realitzades han estat: Eficiència energètica: com reduir el cost de la factura energètica; Responsabilitat social corporativa; Fes-te visible en las xarxes socials. O no.; i Mobilitat turística sostenible: una tendència que transforma el futur del turisme.

Tal i com han explicat fonts de l'Agència, una novetat implementada aquest any ha estat la introducció en les diferents formacions d'una experiència de bona pràctica realitzada per una empresa de la comarca. Així Aplitelc va explicar les opcions de plaques solars i energies renovables que poden implementar les empreses del Berguedà; Joan Maria Sala va donar a conèixer Delícies del Berguedà com a exemple d'activitat per la inclusió laboral de persones en risc d'exclusió; i en Carles Vico, tècnic del Consell Comarcal del Berguedà va explicar el transport a demanda (una iniciativa del CCB per millorar la mobilitat dels habitants i visitants del Berguedà).